Ofensivă diplomatică ca răspuns la ofensiva militară în Libia: liderul guvernului recunoscut de comunitatea internațională a anunțat luni un turneu în capitalele europene, a doua zi după un apel al rivalului său, mareșalul Khalifa Haftar, pentru cucerirea capitalei Tripoli, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Premierul Guvernului de Uniune Națională (GNA), Fayez al-Sarraj, se va întâlni succesiv cu șeful guvernului italian Giuseppe Conte marți dimineața, cu cancelarul german Angela Merkel la Berlin în cursul serii și miercuri cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris.

O vizită în Marea Britanie este și ea avută în vedere în cadrul acestui turneu care urmărește "să reunească sprijin împotriva agresiunii" mareșalului Haftar.

Țara, în haos după alungarea lui Muammar Gaddafi în 2011, a reintrat în spirala violențelor după lansarea de către omul forte din est, mareșalul Haftar, a unei ofensive militare asupra Tripoli, sediul GNA, în 4 aprilie.

După un progres rapid, trupele autoproclamatei Armate Naționale Libiene (ANL) se află de o lună la porțile Tripoli, apărate de forțele loiale GNA, printre care puternice grupări armate din Misrata. Lupte au loc în periferia sudică a capitalei.

Vizita lui Sarraj la Paris are o importanță deosebită pentru GNA care, în mai multe rânduri, a acuzat Franța că îl susține, cel puțin politic, pe mareșalul Haftar.

Autoritățile franceze au dezmințit acuzațiile.

"O lună de jihad"

Din 4 aprilie, confruntările și bombardamentele s-au soldat cu cel puțin 432 de morți, 2.069 de răniți și peste 55.000 de refugiați, potrivit ONU.

Duminică, mareșalul Haftar a cerut trupelor sale "să aplice o lecție și mai dură" forțelor care apără capitala libiană și GNA, într-un mesaj citit de purtătorul de cuvânt al ANL, generalul Ahmad al-Mesmari.

Cu intrarea, luni, în "luna binecuvântată a ramandanului, luna jihadului", războiul sfânt, mareșalul Haftar a cerut trupelor sale să se arate "brave și fără milă" pentru a eradica "terorismul".

Acesta își justifică ofensiva prin necesitatea de a "curăța vestul" libian de "teroriștii și mercenarii" care ar forma diferitele grupări armate din regiune.