Un fost ofițer CIA a pledat vinovat miercuri la acuzațiile de transfer al secretelor de securitate americane către statul chinez, în al treilea caz de acest gen, în mai puțin de un an, scrie Reuters.

chinaFoto: Hotnews

Ofițerii serviciilor secrete chineze l-au abordat pe Jerry Chun Shing Lee (54 de ani), în anul 2010, propunându-i suma de 100.000 de dolari și sprijin pe viață în schimbul informațiilor pe care le avea la dispoziție ca fost membru CIA, potrivit declarației Departamentului de Justiție. Lee a părăsit structura CIA în 2007 și s-a mutat la Hong Kong.

Sute de mii de dolari au fost transferați în contul personal al lui Lee în perioada 2010-2013, iar Lee a oferit date referitoare la locațiile și momentul operațiunilor. În declarație se menționează și faptul că o percheziție FBI din 2012 a camerei de hotel a lui Lee din Honolulu a scos la iveală notiție care dezvăluiau "informații secrete CIA, locațiile unor întâlniri, numere de telefon, informații despre unități ascunse".

John Demers, procurorul general adjunct pentru Securitatea Națională, a declarat că acesta este cel de-al treilea caz de acest gen în mai puțin de un an.

"Fiecare din aceste cazuri este o trădare tragică a țării și a colegilor", a afirmat acesta.

Verdictul lui Lee este așteptat pe data de 23 august.