După numărarea a peste 99% din voturi, Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez a câștigat alegerile parlamentare anticipate desfășurate duminică în Spania, obținând 123 de locuri în Parlament, insuficiente, însă, pentru a avea majoritate, potrivit Euronews. Pe locul al doilea se situează Partidul Popular, cu 65 de locuri, urmat de formațiunea de dreapta Ciudadanos, care se opune independeței Cataloniei, cu 57 de locuri. Premierul spaniol s-a arătat dispus să facă coaliţiecu "toate grupările pentru a guverna în limitele Constituţiei", ceea ce pare a fi, pe lângă comunicarea disponibilităţii, şi un avertisment adresat separatiştilor catalani.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 06:00 Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez a câștigat alegerile parlamentare anticipate desfășurate duminică în Spania, obținând 123 de locuri în Parlament.Pe locul al patrulea se află formațiunea de extremă stânga Podemos, care ar obține 35 de locuri în Parlament, urmată de partidul Vox, de extremă dreapta, cu 24 de locuri. Astfel, dat fiind că rezultatele nu permit niciunui partid să formeze singur un guvern, o eventuală alianță de stânga, formată din Partidul Socialist și Podemos, ar deține 158 de locuri, în timp ce o posibilă alianță de dreapta, formată din Partidul Popular, Ciudadanos și Vox ar deține 146 de locuri.

Astfel, pentru a rămâne la putere, Sanchez și partidul său vor avea nevoie, pe lângă o eventuală alianță cu Podemos, și de susținerea a cel puțin un partid separatist din Catalonia. Prezența la vot a fost una ridicată, aproximativ 75,75% din cetăţenii cu drept de vot exprimându-și opţiunea. După aflarea rezultatelor, premierul Pedro Sanchez a ținut un discurs în fața susținătorilor săi: „Partidul Socialist a câștigat alegerile, iar cu această ocazie, viitorul a câștigat, iar trecutul a pierdut”, a declarat Sanchez, citat de Financial Times.

UPDATE 00:10 După numărarea a peste 60% din voturi, Partidul Socialist (PSOE) se situează pe primul loc cu 29.45 % din sufragii şi ar obţine 124 de locuri în Parlament, mai mult comparativ cu cele 85 obţinute la scrutinul legislativ din 2016, dar departe de majoritatea absolută de 176 din totalul de 350 de locuri de deputaţi, transmite Mediafax citand AFP.

Sondajul efectuat de GAD3, la comanda radioteleviziunii publice spaniole RTVE, arată că niciun partid nu este aproape de obţinerea unei majorităţi parlamentare.

UPDATE: Potrivit rezultatelor acestui prim exit-poll, Partidul Socialist a obținut 28,1% din voturi și va avea nevoie de susținere din partea altor partide pentru formarea unui nou guvern, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

Astfel, socialiștii ar urma să obțină între 116 și 121 de fotolii în Parlament, prea puține pentru a deține majoritatea.

Partidul Popular, de centru-dreapta, a obţinut aproximativ 20% din voturi, clasându-se astfel pe locul secund, potrivit aceluiași exit-poll. Pe locul al treilea se află formațiunea de dreapta Ciudadanos, care se opune independeței Cataloniei, cu 14,4%.

În componența noului Legislativ ar mai urma să intre partidul de extremă dreapta Vox, cu 12% din voturi, dar și partidul de extremă stânga Podemos.

Este pentru prima dată după prăbușirea regimului Francisco Franco când un partid de extremă dreapta ar intra în Parlamentul de la Madrid. Parlamentul spaniol are 350 de deputați și 266 de senatori. Doar 208 dintre senatori sunt aleși în cadrul acestui scrutin, restul fiind desemnați de organismele legislative regionale.