Franța lansează ideea protecției civile a patrimoniului artistic și cultural al Europei. Trebuie instituit un mecanism care să garanteze că structurile și siturile "istorice" sunt conservate într-un mod comun, deoarece reprezintă averea tuturor. Aceasta este ideea Franței, împărtășită de președintele Emmanuel Macron celorlalţi lideri ai UE şi pe care intenționează să o discute cu miniștrii patrimoniului cultural din statele membre ale UE în cadrul unui summit extraordinar programat pentru 3 mai Paris, potrivit La Stampa, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Inițiativa franceză vine după incendiul care a afectat grav catedrala Notre Dame din Paris. Un eveniment care a șocat lumea întreagă și care a pus în mișcare mecanismul solidarităţii, reprezentat de multele donații făcute pentru reconstruirea unuia dintre locurile simbolice ale Franței și, în consecință, a Europei.

Pentru Macron, faptele de la Notre Dame se transformă în posibilitatea de a adăuga o ''o altă piesă'' la puzzle-ul integrării europene, graţie "mecanismului de cooperare" al Comunității care prevede mobilizarea persoanelor, a resurselor și a cunoștințelor pentru a proteja în cel mai bun mod posibil patrimoniul cultural al Europei. Ideea de bază este că statele membre ale UE îşi oferă reciproc asistență și consiliere în cazul în care un site precum Notre Dame este în pericol.

Ministrul francez al afacerilor europene, Amélie de Montchalin, a subliniat că mecanismul de cooperare pentru cultură ar trebui să fie similar celui pentru combaterea dezastrelor naturale. O ''soră'' a protecția civilă a UE, care acţionează în sfera culturală. Un proiect măreţ şi interesant.

Cultura nu este o competență europeană. Este o chestiune care aparține exclusiv guvernelor naționale. Macron le-a scris șefilor de stat și de guvern prezentându-le posibilitatea de a crea un mecanism european și, prin urmare, supra-național. Un 'leac' europeanist pentru suveranitatea agresivă, care propăvăduieşte conceptul: ''stăm mai bine singuri''.

Liderii par să fi răspuns bine. Miniștrii culturii se vor întâlni din nou la 3 mai la Paris. Fiecare dintre ei va fi invitat să prezinte cele mai bune practici naționale privind protecția patrimoniului cultural. De asemenea, francezii se mai gândesc şi la posibilitatea de elabora politici de prevenire pentru a aloca o parte din fondurile de coeziune sferei culturale. Acest ultim punct ar putea fi mai puțin evident, deoarece va fi prezentat în cadrul negocierii politice privind următorului buget multianual al UE, o temă plină de necunoscute.