Toate măsurile legislative care permit comercializarea şi vânzarea în alte ţări a avioanelor de luptă Su-57 de generaţia a 5-a şi care reprezintă mândria Rusiei au fost adoptate. Conform ştirilor apărute în presa rusă, toate documentele avionului sunt pregătite şi au fost adoptate toate măsurile care prevăd vânzarea şi predarea acestora în ţările care le achiziţionează., scrie Aksam, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prezentat ca un rival al avioanelor F-35 de fabricaţie americană în luna noiembrie a anului trecut la Târgul industriei aeronautice din Dubai, avioanele de luptă Su-57 de generaţia a 5-a sunt dintre cele urmărite de numerose ţări pentru costurile mai scăzute decât avioanele F-35.

Turcia şi Egiptul pot fi cumpărători

Presa rusă aminteşte că toate formalităţile pentru vânzarea în afara ţării a avionului Su-57 de fabricaţie rusă au fost încheiate şi că în curând ţări precum Turcia şi Egiptul vor achiziţiona aceste avioane, în acest sens partea rusă anunţând că a încheiat toate pregătirile şi aşteaptă cumpărătorii.

Primul zbor al avionului Su-57, unul dintre cele mai importante proiecte ale Rusiei şi care a fost urmărit îndeaproape de toată lumea, a fost efectuat în regiunea Amur din Rusia, în anul 2010, şi a reprezentat un succes. Tot în ultimile zile, atât din partea Rusiei, cât şi din partea Turciei au au fost făcute declaraţii privind producţia comună a avionului de luptă Su-57. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că unele componente ale avionului de luptă Su-57 ar putea fi fabricate în Turcia.

Ultimele discuții despre F-35

Turcia a transmis Americii propunerea privind înființarea unui grup de lucru pentru a pune capăt crizei avioanelor F-35, legată de decizia Ankarei de a cumpără rachete rusești S-400. După ce delegația turcă sosită la Washington cu ocazia reuniunii FMI a avut o serie de contacte cu responsabili americani, s-a aflat că administrația SUA a respins această recomandare, potrivit Haberturk,citat de Rador.

Acest lucru trebuie să ne arate clar că: Orice ar spune președintele Trump și responsabilii de rang înalt cu care s-a întâlnit delegația turcă și oricum s-ar comporta, nu are nicio importanță în analiza finală. Pentru că aici (autorul este corespondent al ziarului la Washington – n.red.) există o clică decisă să genereze probleme în relația cu Turcia și aceasta lucrează în legătură cu Congresul. Când Turcia le spune “Am avut o discuție pozitivă cu voi”, ei vor să arunce responsabilitatea asupra Congresului și să se spele pe mâini.

Continuă instructajul piloților

La baza militară Luke din Arizona continuă instructajul piloților turci veniți cu scopul de a se pregăti pentru avioanele F-35. Două avioane F-35 au fost predate piloților cu ceva timp în urmă.

Acum a fost predat și al treilea. Urmează al patrulea. Deși se repetă că există probleme între cele două țări, această parte a programului continuă neîntrerupt. Aceasta este cea mai clară dovadă că în cadrul administrației există grupuri care doresc rezolvarea problemei.

Chiar dacă pe hârtie se pare că avioanele au fost predate Turciei, dacă problemele nu sunt rezolvate, rămân semne de întrebare dacă aceste avioane vor putea să zboare în luna octombrie spre Turcia. Vă dați seama, aici este un proces complicat cu suișuri și coborâșuri dar Turcia deține argumente importante pentru a soluționa problema. Din acest motiv, secretarul de Stat Pompeo a declarat că speră că problema se va rezolva cumva, potrivit Heberturk.