​Suveranismul ca singura frână a imigrației neîngrădite. Chiar și locuitorii germani din oraşul saxon Gorlitz sunt de această părere. Alternative fur Deutschland, în comparație cu celelalte partide suveraniste din Europa, se deosebeşte prin viziunea seculară a afacerilor publice și prin abordarea liberală a economiei, numai că în ceea ce priveşte gestionarea fenomenelor migratoare, partidul împărtăște concepţia aliaților europeni şi spune un nu hotărât, primirii fără discriminare, scrie Il Giornale citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În spatele revoltei electorale a clasei de mijloc - care a devenit deja o situație cristalizată - există şi teama de a pune în discuţie propria identitate teritorială. Cei circa 50 de mii de cetățeni din Gorlitz sunt chemați în cauză mai mult decât ceilalți deoarece trăiesc într-o zonă de frontieră. Iar frontierele, în aceste zile, au revenit din nou la actualitate.

În acest oraş german este ușor de urmărit paradigma ascesiunii electorale a formaţiunii Alternative fur Deutschland: la Gorlitz, partidul condus de Alice Weidel, a depăşit 30% de adeziuni. Sursa citată subliniază gravitatea statisticilor economice: consensul suveranist merge mână în mână cu scăderea venitului pe cap de locuitor. În zilele noastre economia s-a suprapus politicii, dictând timpuri și priorități, iar locuitorii din Gorlitz votează aruncând şi o privire portofelului. Lucru comprensibil, având în vedere că este vorba de "cel mai sărac oraș din Germania".

Emblematic mai este şi faptul că în acest caz ne confruntăm cu una dintre acele suburbii care fac averea populiștilor. O altă trăsătură uniformă a acestor vremuri: succesele electorale majore ale partidelor suverane provin din extremităţile hărților geografice. Pe fundal există problema abandonului din partea unui stat centralizat, care pare că nu mai poate garanta pentru toată lumea în mod egal.

Relevantă, în acest caz specific, este și apropierea de Polonia condusă de 'Lege și de Justiție' și de Rusia lui Vladimir Putin. E ca și cum locuitorii din acele părți ar prefera în continuare modelul estic celui occidental. Mulţi alegători cred că votând Alternative fur Deutschland vor reuşi să supravieţuiască şocurilor și distorsiunilor modernității. Gândire valabilă atât la Gorlitz în Germania, cât și în majoritatea suburbiilor europene.