Arestarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, la cererea autorităților americane, crează un precedent periculos pentru că indică faptul că orice jurnalist poate fi extrădat pentru a fi urmărit penal în Statele Unite, a declarat Jennifer Robinson, o avocată ce îl consiliază pe Assange, potrivit Mediafax.

Arestare AssangeFoto: Captura video

"Acest lucru creează un precedent periculos pentru toate organizațiile jurnalistice și media din Europa și din întreaga lume - acest precedent înseamnă că orice jurnalist poate fi extrădat pentru a fi urmărit penal în Statele Unite pentru că a publicat informații veridice despre Statele Unite", a a afirmat avocata, potrivit agenției de știri Tass.

Julian Assange a beneficiat de azil politic în Ambasada Ecuadorului la Londra începând din 2012, pentru a evita arestarea și extrădarea în Suedia, de unde riscă să fie transferat în SUA.

Procurorii americani au reactivat o inculpare care îl vizează pe Julian Assange imediat după ce acesta a fost evacuat joi din Ambasada Ecuadorului de la Londra, fiind arestat de autoritățile britanice.

Fondatorul WikiLeaks se teme să fie extrădat în Statele Unite, unde ar putea fi pus sub acuzare pentru publicarea unor documente clasificate ale autorităților americane privind conflictele din Afganistan și Irak.