O petiție va fi înmânată parlamentului olandez, prin care se cere ca vizitarea unei prostituate să devină ilegală. 42.000 de tineri au semnat, ceea ce înseamnă că problema va fi discutată de către politicieni, potrivit BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Numele campaniei este "Sunt de neprețuit" ("I am priceless") și este o mișcare de inspirație creștină. Inițiatorii campaniei doresc ca cei care plătesc pentru servicii sexuale să fie penalizați, după modelul Nordic.

Răspunsul din partea lucrătorilor sexuali nu a întârziat să apară, o femeie susținând că noua lege i-ar transforma munca într-o activitate periculoasă.

Activiștii susțin în schimb că, în țările în care sistemul nordic de penalizare a plătitorului de servicii sexuale a fost introdus, mai puțini oameni au apelat la aceste servicii, țările au devenit mai puțin tentante pentru traficanții de persoane și mai puțini indivizi au fost exploatați prin prostituție.

Un argument des utilizat în sfera publică, atât de politicieni, cât și de ceilalți actori implicați, este cel conform căruia dacă o femeie vrea să își vândă corpul este alegerea ei. O membră a board-ului Proud, un colectiv al lucrătorilor sexuali, avertizează că orice tentativă de a incrimina clienții se va răsfrânge asupra celor care oferă serviciile.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Justiție a declarat pentru BBC că guvernul ia măsurile necesare pentru a împiedica traficul de carne vie, precum și pentru a ajuta lucrătorii sexuali care încearcă să iasă din industrie.

În momentul de față, societate olandeză vede în prostituție un simbol al libertății mai degrabă decât unul al represiunii.