Cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru preşedinţia Ucrainei - preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko şi actorul de comedie Volodimir Zelenski - și-au făcut vineri teste antidrog, scrie Agerpres, citând AFP. Actorul l-a provocat pe președintele actual, pe care l-a somat să participe la o dezbatere televizată pe cel mai mare stadion al țării, cu o serie de condiții, una dintre ele fiind o examinare medicală a celor doi candidați "pentru a dovedi poporului că nu sunt alcoolici sau toxicomani".

HotNews.roFoto: Hotnews

Poroşenko s-a prezentat vineri dimineaţa la cabinetul medical al Stadionului Olimpic din Kiev, unde i s-a luat o probă de sânge. Procedura a fost transmisă în direct pe pagina sa de Facebook, iar medicii au precizat că s-au prelevat şi eşantioane de păr şi o probă de urină, care vor fi analizate în patru clinici private şi publice.

Conform primelor rezultate, anunţate de medicul-şef al unuia dintre spitalele implicate, "nu s-a descoperit nicio substanţă cu conţinut de droguri".

"Absenţa oricărei dependenţe de alcool şi droguri la un candidat şi viitor preşedinte este o chestiune de securitate naţională", a declarat Petro Poroşenko.

Testul menit să dovedească alegătorilor că niciunul din candidaţi nu este toxicoman sau alcoolic a fost impus de Zelenski drept condiţie pentru participarea sa la o dezbatere în direct cu actualul şef al statului, înainte de turul al doilea al alegerilor. O altă condiţie a fost organizarea evenimentului pe cel mai mare stadion din Kiev. Joi, președintele ucrainean Petro Poroșenko a acceptat provocarea lansată de rivalul său - o dezbatere pe cel mai mare stadion al țării.

Actor popular și novice în politică, Zelenski a depășit toate previziunile obținând în primul tur 30,2% din voturi, față de 15,95% pentru Poroșenko. Actorul nu a condus o campanie tradițională, evitând mitingurile electorale și preferând spectacole pe scenă cu trupa sa de stand-up și rețelele sociale, în detrimentul televiziunilor și presei. În acest context, mulți se îndoiau că va accepta o dezbatere cu actualul președinte, un orator obișnuit cu discuțiile dificile.

Dacă partizanii săi laudă o nouă figură într-un peisaj politic decrepit, criticii acuză neclaritatea programului și se îndoiesc de capacitatea sa de a guverna o țară care se confruntă de 5 ani cu războiul din est și cu dificultăți economice majore.

Creditat pentru apropierea față de Occident, pentru redresarea unei armate în ruină și pentru reforme importante, Poroșenko este acuzat că nu a făcut suficient pentru lupta împotriva corupției, o cerință majoră a mișcării de protest din Maidan, care l-a adus la putere în urmă cu cinci ani.