Noile imagini din satelit arată că Arabia Saudită mai are câteva luni până la finalizarea primului său reactor nuclear. Cu toate acestea, până acum nu a arătat nicio intenție de a urma procedurile de siguranță care au rolul de preveni transformarea acesteia într-o bombă, scrie The Guardian.

steag arabia sauditaFoto: Wikipedia

Reactorul este localizat la periferia capitalei Riad. Kelley, cel care a identificat existența lui susține că principalul scop practic al reactorului în cercetare este de a ajuta tehnicienii din domeniu să se antreneze.

Însă înainte de introducerea combustibilului nuclear în reactor, Arabia Saudită ar fi trebuit să implementeze o serie de proceduri și de reguli, împreună cu trecerea unei inspecții a Agenției Internaționale de Energie Atomică. Aceste măsuri au ca scop verificarea și stabilirea faptului că reactorul nu va fi utilizat ca armă.

Arabia Saudită s-a alăturat Tratatului de Neproliferare Nucleară în 1988, dar a semnat abia în 2005 o înțelegere comprehensivă cu Agenția Internațională de Energie Atomică.

Statul arab continuă să evite inspecțiile regulate prin semnarea unui protocol realizat pentru țări care dețin cantități neglijabile de material nuclear.

Thomas Countryman, fost asistent al Secretarului de Stat pentru securitate și neproliferare internațională în timpul administrației Obama, a declarat că negocierile sale cu Arabia Saudită au fost blocate din cauza rezistenței conducerii arabe față de impunerea unor protocoale mai stricte de inspecție.