​În acest weekend, muzeul Luvru a sărbătorit 30 de ani de la construcția piramidei din sticlă din curtea muzeului. Pentru a marca acest eveniment, muzeul a angajat un artist care a creat o iluzie optică. Din păcate creația nu a rezistat și a fost călcată în picioare de vizitatori, fiind distrusă în doar câteva ore, informează bbc.com.

Muzeul LuvruFoto: USER UPLOADED

Artistul francez, Jean Rene (cunoscut sub numele de JR) a creat o iluzie optică în curtea muzeului Luvru. Acesta a fost ajutat de 400 de voluntari care au lucrat timp de cinci zile pentru a lipi peste 2.000 de bucăți de hârtie pe jos, în jurul pirmaidei. Astfel, a fost creat un colaj gigantic care a marcat aniversarea a 30 de ani de la crearea celebrei piramide din sticlă. Colajul crea impresia că piramida ar ieși din pământ, ca și cum arheologii au făcut săpături și au descoperit chiar atunci piramida.

După ce opera sa a fost distrusă, artistul JR a scris următorul mesaj pe Twitter: „ Aceste imagini, precum viața, sunt efemere. Odată trecute, opera de artă continuă să trăiască. Soarele usucă adezivul ușor și, cu fiecare pas, oamenii rup în bucăți hârtia fragilă.”

Creația a fost criticată de iubitorii de artă, mai ales după ce au apărut zvonuri conform cărora se crede că opera de artă ar fi trebuit să reziste mult mai mult, informează theindependent.com

Muzeul Luvru a oferit un punct de vedere pentru a pune capăt zvonurilor: „E normal că a fost distrusă, numai că nu știam exact când se va întâmpla. Căldura a făcut ca lipiciul să se usuce. Oricum, planul era ca opera de artă să fie înlăturată până luni, deci totul merge bine.”

Piramida din curtea muzeului Luvru a fost creată de arhitectul chinez I.M Pei în anul 1989. În perioada respectivă, proiectul a fost extrem de controversat. Cu toate acestea, piramida a ajuns să fie considerată un simbol al Parisului și a schimbat imaginea Capitalei Franței, oferind un nou punct de atracție pentru turiști.