Deputații britanici au respins vineri, pentru a treia oară, Tratatul de retragere încheiat în noiembrie între Londra și Bruxelles, cu 344 voturi la 286, lăsând Regatul în fața a două opțiuni: un Brexit fără acord în 12 aprilie sau o lungă amânare a divorțului, scrie AFP. Același acord mai fusese respins în 15 ianuarie și în 12 martie.

Theresa MayFoto: Captura YouTube

Implicațiile acestui vot sunt "grave", a declarat premierul, care a subliniat că scenariul care se conturează tot mai clar este un Brexit fără acord în 12 aprilie.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat un summit european special în 10 aprilie.

După anunțul respingerii acordului, lira sterlină s-a depreciat. În jurul orei 14,50 GMT, lira era cotată la 1,2998 dolari față de 1,3044 joi seara și la 86,36 pence pentru un euro, față de 86,03 pence joi seara.

O ieșire a Regatului din UE fără acord în 12 aprilie "este de acum un scenariu probabil", a reacționat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

"Aparține Marii Britanii să indice calea de urmat înaintea acestei date" de 12 aprilie, noua țintă pentru Brexit, programat inițial în 29 martie, potrivit sursei citate. "Un scenariu +no-deal+ în 12 aprilie este de acum un scenariu probabil", a adăugat ea, subliniind că UE este "deplin pregătită".

Este vorba de un nou eșec răsunător pentru premierul conservator, care a negociat aprig acest text de 600 de pagini timp de luni întregi cu Bruxellesul și și-a pus demisia în balanță în încercarea de a-l impune.

Adoptarea acestui acord urmărea să permită Marii Britianii să părăsească UE în 22 mai, cu o perioadă de tranziție până la finalul lui 2020, pentru a evita o ruptură prea brutală a legăturilor țesute timp de 46 de ani.

Ar fi oferit, de asemenea, britanicilor, o ieșire din criză după luni de incertitudine și de dispute legate de forma Brexitului.

Theresa May a afirmat că va continua să "pledeze în favoarea unui Brexit ordonat", dar a recunoscut că deputații vot trebui să cadă de acord asupra unei "alte căi" pentru a evita o ieșire fără acord.

"Acest acord trebuie să se schimbe acum", a spus șeful opoziției laburiste, Jeremy Corbyn. "Și, dacă premierul nu o poate accepta, trebuie să plece".

Ironia sorții, acest vot vine în ziua în care Marea Britanie ar fi trebuit să părăsească, teoretic, UE, în această vineri. Dar Londra a obținut de la liderii europeni o amânare, spre regretul a numeroși Brexiters.

Următorul episod, luni

Într-o ultimă tentativă de a salva acest tratat, Theresa May promisese miercuri că va demisiona dacă textul său este aprobat, cedând astfel la apelurile din tabăra sa care condiționau sprijinul pentru acord de plecarea primului ministru.

Chiar dacă această condiție nu este îndeplinită, șefa executivului are o poziție mai slabă ca oricând.

Spre deosebire de precedentele două voturi, guvernul a decis de această dată să prezinte doar o parte a acordului de divorț, Tratatul de retragere, care reglementează chestiunea graniței irlandeze, drepturile cetățenilor expați și factura ce urmează să fie plătită, dar fără Declarația politică privind viitoarele relații cu UE.

Această manevră, denunțată de opoziția laburistă, i-a permis să ocolească regula invocată de președintele Camerei Comunelor, John Bercow, care interzicea prezentarea încă o dată, în aceeași sesiune, a unui text respins deja.

Următoarea etapă a acestei saga a Brexitului va avea loc luni, când deputații vor încerca să ajungă la un acord asupra unei alternative la planul lui Theresa May. Miercuri, nu au reușit să reunească nicio majoritate pe niciunul dintre cele 8 scenarii propuse.