Guvernul Spaniei a refuzat cererea noului președinte al Mexicului de a-și cere scuze pentru cucerirea țării în urmă cu 500 de ani, transmite The Telegraph.

Lopez Obrador, președintele Mexicului Foto: Captura YouTube

Liderul mexican de stânga, Andres Manuel lopez Obrador, a anunțat luni că a trimis mai multe scrisori către regele Spaniei, Felipe VI, și către Papa Francis, cerându-le acestora să își ceară scuze pentru crimele comise împotriva popoarelor indigene aflate pe teritoriul Mexicului de astăzi.

,,Au existat masacre și opresiune. Așa-zisa cucerire a fos făcută cu sabia și crucea. Și-au construit biserici peste temple”, a zis Obrador în filmulețul postat online.

Acesta a filmat videoclipul la un monument maiaș aflat în apropiere de locul primei bătălii în care conchistadorul spaniol Hernan Cortes a luptat cu indigenii în urmă cu 500 de ani.

Lopez Obrador susține că își dorește să îmbunătățească relația existentă între Mexic, coroana spaniolă și Vatican ,,prin revizuirea de comun acord a istoriei acestei invazii militare și a celor trei secole de colonizare.”

Președintele Mexicului susține că a venit vremea să îngropăm interpretarea spaniolă a evenimentelor de acum 500 de ani ca fiind ,,o întâlnire a două culturi”, adăugând cu ,,au fost ucise mii de persoane atunci.”

Guvernul spaniol a dat publicității un comunicat în care precizează că ,,regretă profund” faptul că Lopez Obrador a făcut public conținutul scrisorii trimise regelui Spaniei, ,,conținut pe care îl respingem în cei mai categorici termeni cu putință.”

,,Sosirea spaniolilor pe ceea ce acum sunt pământuri mexicane în urmă cu 500 de ani nu poate fi judecată în lumina gândirii contemporane. Oamenii noștri au fost capabili să interpreteze trecutul nostru comun fără furie, având o perspectivă constructivă”, susține guvernul Spaniei, adăugând că între spanioli și mexicani există ,,o mare doză de afecțiune.”