Guvernul Germaniei a anunțat joi că va prelungi cu șase luni interdicția privind exportul de armament către Arabia Saudită, care și-a întărit între timp relațiile cu alți exportatori europeni de armament, relatează Mediafax citând Reuters.

ArmamentFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Interdicția a fost impusă în urma uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, eveniment care a generat o dispută la nivel mondial privind Arabia Saudită.

Aliații europeni au criticat decizia Germaniei de a anula exporturile de armament către Arabia Saudită, având în vedere că țara arabă gestiona contracte de miliarde de euro pentru achiziționarea de armament din țările europene.

Printre țările care și-au manifestat dezacordul față de decizia Germaniei se numără Marea Brianie, care semnase un acord cu Arabia Saudită pentru vânzarea de 48 de aeronave de război Eurofighter Typhoon, prin intermediul companiei BAE Systems.

Coaliția de guvernământ din Germania se află sub presiune din partea Marii Britanii și Franței, care au cerut reluarea vânzării de arme și au avertizat că embargoul va afecta credibilitatea comercială.

„Interdicția va fi prelungită pentru alte șase luni, până la data de 30 septembrie. În această perioadă nu vor fi aprobate exporturi noi”, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

Cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul, a generat critici vehemente la nivel internaţional. Canada, Franţa, Statele Unite şi Germania au introdus sancţiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea jurnalistului.

Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6).

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot. Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut clarificări din partea Arabiei Saudite în acest caz.