Secretarul american de Stat Mike Pompeo a reînnoit cererile la adresa Chinei de a stopa deportarea musulmanii uiguri în lagărele uriașe din Xinjiang, la o zi după ce a calificat practica ca fiind ,,odioasă", scrie The Guardian.

Mike PompeoFoto: Flickr

Pompeo a făcut aceste declarații miercuri, în timpul unei întâlniri cu un supraviețuitor al regimului comunist care ar ține cel puțin un milion de uiguri prizonieri.

"Facem apel la guvernul chinez să elibereze imediat membrii familiilor acestor persoane și pe toți cei și toți cei care au fost deținuți în mod arbitrar în lagăre", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Marți, diplomatul american s-a întâlnit cu Mihrigul Tursun, o uigură care a vorbit public în SUA despre practici de tortură la scară largă a acestei minorități în închisorile Chinei.

Ea a spus că a fost separată de copiii ei și a fost închisă într-o celulă înghesuită, cu alte 60 de femei, fiind supusă la interogatorii de 24 de ore, în timpul cărora a fost electrocutată și bătută.

Departamentul de Stat a declarat că Pompeo s-a mai întâlnit și cu alți trei uiguri ale căror rude au fost reținute în China, care încearcă să integreze grupul minoritar majoritar musulman.

Pompeo a declarat marți "cu siguranță" că cel puțin câteva sute de mii de uiguri au fost reținuți. "Lucrăm să-i convingem pe chinezi că această practică este dezgustătoare și ar trebui oprită", a spus Pompeo.

Potrivit Departamentului de Stat, precum și grupurilor internaționale pentru drepturile omului, China a confiscat Coranul de la uiguri și i-a forțat să bea alcool și să mănânce carne de porc, lucruri interzise de Islam.

"Este una dintre cele mai serioase probleme ale drepturilor omului din lumea de astăzi", a declarat oficialul departamentului de stat Michael Kozak despre detenția uigurilor, prezentând ultimul raport anual privind drepturile omului.

China neagă acest lucru, declarând că organizează centre de formare educațională ca parte a unei lupte împotriva extremismului islamic în regiunea nord-vestică Xinjiang.