Suveranul pontif, Papa Francisc s-a aflat zilele acestea în orașul Loreto din Italia. La sfârșitul slujbei religioase, acesta și-a retras mâna într-un mod stânjenitor, lasând confuzi enoriașii care voiau să-i sărute inelul.

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

Gestul făcut de Papa a creat noi dispute în războiul cultural catolic dintre conservatori și progresiști. De asemenea, au fost ridicate multe semne de întrebare și există deja mai multe teorii care ar putea explica motivul pentru care capul Bisericii Catolice nu a lăsat credincioșii să-i sărute inelul.

Un motiv ar putea fi faptul că Papa nu se consideră monarh și nu dorește ca oamenii să-i aducă gesturi de adulație. Este cunoscut faptul că suveranului nu îi place să epateze. De exemplu, acesta preferă să meargă într-un Fiat, și nu într-o limuzină precum predecesorii săi. De asemenea, spre deosebire de predecesorii săi, actualul suveran nu locuiește în Palatul Apostolic, ci trăiește în schimb într-o suită de camere în hotelul Vaticanului, mai exact în Casa Santa Marta, conform theguradian.com.

Biograful papal Austen Ivereigh,un aprig susținător al Papei Francis, a transmis un mesaj pe Twitter: "Se asigură că rezonează cu ei, nu că îi tratează ca pe o relicvă sacră. El este Vicarul lui Hristos, nu un împărat roman."

Jurnaliștii de la Rorate Caeli, un site citit de tradiționaliștii catolici și-au exprimat și ei opinia pe Twitter: "Francisc, dacă nu vrei să fii vicarul lui Hristos, atunci lasă-ne!"

Cei care sunt împotriva acestei teorii susțin că suveranul ocupă această funcție de șase ani și dacă l-ar fi deranjat acest gest putea de la început să-și exprime dorința de a nu-i fi pupată mâna.

Inelul papal este cunoscut sub numele de „Inelul Pescarului” și este oferit la începutul pontificatului capului Bisericii Catolice. Acesta are o însemnătate aparte pentru credincioși, fiind un semn de respect și de loialitate pentru Biserica Catolică.

Papa Francisc este așteptat și în România. Suveranul va veni în țara noastră în perioada 31 mai-2 iunie. Programul papei vizează și o vizită la Iași și la Blaj, pe lângă ziua pe care o va petrece la București.