În total, 290 de aeronave Airbus A320 și alte 10 de tip A350 vor fi cumpărate de compania de stat chineză CASC (China Aviation Supplies Holding Company), potrivit unui acord comercial semnat luni cu ocazia vizitei președintelui chinez Xi Jinping în Franța, informează AFP.

Xi Jinping, primit de Macron la ElyseeFoto: Elysee.fr

Într-un comunicat separat, compania Airbus a confirmat „comanda de 300 de aparate Airbus, în total, făcută de companiile chineze”, un contract semnificativ mai mare decât pre-acordul anunțat în urmă cu un an și care prevedea vânzarea a 184 de avioane Airbus A320.

Constructorul european de avioane nu a dezvăluit valoarea contractului cu CASC, însă, la prețul de catalog pe 2018, aceasta ar fi de peste 35 de miliarde de dolari.

„Încheierea unui mare contract pentru Airbus este un important pas înainte și un excelent semnal (...) privind forța schimburilor” dintre China și Franța, a comentat președintele francez Emmanuel Macron în timpul semnării contractului, în cadrul unei ceremonii la Palatul Elysee.

De altfel, Franța a semnat luni 15 contracte de afaceri cu China, de miliarde de euro, a anunțat Președinția Franței, potrivit Reuters.

Pe lângă comanda de avioane Airbus, a fost semnat și un contract de 1 miliard de euro pentru construirea, de către compania franceză EDF (Électricité de France), a unui parc eolian offshore în China.

De asemenea, în agricultură, cele două părți au convenit și ridicarea unui embargou asupra exporturilor de produse avicole franceze.