Președintele Chinei, Xi Jinping, a găsit o țară europeană care nu se arată îngrijorată de influența crescândă a Chinei cu privire la globalizare sau de ambițiile sale de a acapara viitorul tehnologiei- Monaco. Xi a vizitat Monaco duminică în turneul său european, informează Associated Press.

Xi Jinping la MonacoFoto: Captura YouTube

Turneul european în care a plecat liderul Chinei dezvăluie un continent divizat în raport cu planurile de viitor ale Chinei. Apariția lui Xi alături de prințul Albert și de prințesa Charlene a marcat prima vizită de stat a unui președinte chinez în principat.

Purtătorii de cuvânt ai Palatului spun că Monaco este interesat de intensificarea cooperării economice și comerciale cu China și de creșterea ,,imaginii Chinei în principat”.

Monaco a încheiat anul trecut o înțelegere cu Huawei, compania producătoare de echipamente de telecomunicații din Republica Populară Chineză, pentru a-și dezvolta rețeaua de telecomunicații 5G- o chestiune spinoasă pentru multe dintre țările europene.

Guvernul SUA susține că rețeaua 5G construită de Huawei ar putea oferi serviciilor de securitate chineze oportunitatea de a spiona consumatorii. SUA își sfătuiește partenerii europeni să evite semnarea contractelor cu Huawei, însă compania susține că astfel de preocupări sunt nefondate.

Monaco a impus un regim de securitate excepțional pe durata vizitei reprezentanților chinezi. Monaco a anulat toate zborurile din spațiul său aerian în timpul scurtei vizite a lui XI, dar și călătoriile în apele sale sau ancorarea în portul de iahturi.

Xi a ajuns în Monaco după vizita sa din Italia, care a aprobat un vast proiect de infrastructură, inițiativa Belt and Road. Macron a criticat decizia Italiei, solicitând schimbarea abordării europene fală de China.

Xi va semna astăzi cu Macron o serie de contracte, apoi se va întâlni marți cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Chinei, însă multe state europene se tem de concurența neloială a companiilor chineze care beneficiază de sprijin financiar guvernamental.