Postul public de televiziune din Polonia (TVP) a anunţat că înfiinţează un post TV în Lituania - TVP Wilno (staţia Vilnius), al cărui public ţintă va fi minoritatea naţională poloneză din această ţară baltică. Potrivit agenţiei de ştiri PAP, una dintre sarcinile noii televiziuni, care va fi finanţată din bugetul Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, este lupta împotriva propagandei ruseşti în Lituania, scrie Ukrinform citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia de înfiinţare a TVP Wilno a fost semnată de preşedintele televiziunii publice poloneze, Jacek Kurski, şi de ministrul adjunct de externe al Poloniei, Szymon Szynkowski vel Sęk. "Astăzi, facem un nou pas, care sperăm că, în primă etapă, va fi implementat în luna mai, când va începe transmisia TVP Wilno. Implementarea completă este programată pentru toamnă" - a precizat Kurski.

La rândul său, viceministrul de externe al Poloniei a subliniat că înfiinţarea acestui canal de televiziune este un pas foarte necesar în contextul "expunerilor ruseşti a evenimentelor în Lituania". Potrivit lui Szymon Szynkowski vel Sęk, noul post de televiziune va permite echilibrarea informaţiilor care se adresează polonezilor din Lituania.

Michał Dworczyk, şeful cancelariei premierului Poloniei, de asemenea, consideră că, în ţările baltice, în special în Lituania, se observă o "extindere în masă a culturii ruse". "Cred că acest proiect, implementat de TVP, cu sprijinul Ministerului polonez de Externe, va constitui un element foarte important al contrabalansării în ceea ce priveşte mass-media ruse. Va fi un canal de televiziune care va oferi informaţii obiective şi îi va sprijini pe conaţionalii noştri polonezi" - a declarat Michał Dworczyk.

Sondajele de opinie din ultimii ani arată că majoritatea polonezilor din Lituania preferă canalele de televiziune ruseşti, în detrimentul celor poloneze. În plus, în rândul polonezilor din Lituania există un număr semnificativ de persoane cu opinii pro-ruse.