Comisarul european pentru comerţ, afaceri economice şi monetare Pierre Moscovici a afirmat miercuri, la televiziunea France 2, că parlamentul britanic a pierdut ultima sa şansă de a ajunge la un acord privind Brexit-ul, scrie Agerpres, citând Reuters.

Pierre Moscovici, comisar europeanFoto: Comisia Europeana

''Noi am făcut tot ce se putea face'', a declarat comisarul european pentru comerţ, afaceri economice şi monetare.

Acordul pentru Brexit a fost respins marți seară de Parlamentul britanic, cu 391 de voturi împotrivă şi 242 de voturi pentru. Cu doar 17 zile până la data stabilită pentru Brexit, parlamentarii britanici au ignorat pledoaria Theresei May pentru noul acord, după ce Partidul Democrat Unionist a anunțat că nu îl va susține.

Theresa May a recurs la un gest dramatic cu puțin timp înainte de votul din Camera Comunelor: în ultimul minut, ea s-a deplasat luni seară la Strasbourg, pentru a încerca să-i convingă pe negociatorii-șefi europeni să accepte modificări la prevederea controversată numită Backstop, menită să garanteze evitarea unei granițe dure între Irlanda și Irlanda de Nord. Ambele părți au anunțat ulterior un succes. May a subliniat că ”regretă profund” respingerea de către Camera Comunelor a acordului pe care l-a negociat cu Bruxellesul şi a apreciat că o amânare a Brexitului nu va soluţiona problema.

Parlamentul va avea ocazia să ”respingă” prin vot, miercuri, părăsirea UE fără un acord la 29 martie, a declarat ea. Premierul Theresa May a anunțat, imediat după respingerea acordului revizuit privind Brexit, că parlamentarii vor vota, miercuri, dacă Marea Britanie va părăsi UE fără acord. De cealaltă parte, primarul Londrei Sadiq Khan salută respingerea de către Camera Comunelor a acordului ”prost” al Guvernului Theresei May cu Bruxellesul şi îndeamnă la organizarea unui referendum.