​Platforma opoziţiei Alianţa Civică pentru Justiţie şi Democraţie (ACJD) din Nicaragua a anunţat la sfârşitul săptămânii că va reînnoda dialogul cu regimul preşedintelui Daniel Ortega numai dacă eliberează deţinuţii politici, relatează AFP, potrivit Agerpres.

NicaraguaFoto: Agerpres

Opoziţia "va relua participarea sa la masa negocierilor după ce guvernul din Nicaragua va oferi ţării dovezi concrete pentru a găsi o soluţie globală la actuala criză", a declarat într-un comunicat ACJD, din care fac parte întreprinderi, societatea civilă, ţărani şi studenţi.

Aceasta înseamnă "libertate pentru deţinuţii politici" şi "încetarea represiunii şi arestărilor" contra manifestanţilor antiguvernamentali. Opoziţia mai doreşte "încetarea hărţuirii familiilor deţinuţilor" şi "respectarea normelor internaţionale de tratament al prizonierilor politici, inclusiv interzicerea tratamentului crud, inuman şi degradant" şi furnizarea de asistenţă medicală.

Sâmbătă, preşedintele Daniel Ortega a propus eliberarea acelor deţinuţi politici "care nu au fost încă judecaţi". Pentru cei care justiţia s-a pronunţat deja, "dosarul lor va fi reexaminat". Totodată, el a reiterat refuzul alegerilor anticipate, una din revendicările opoziţiei care îl acuză pe fostul luptător de gherilă că a instaurat dictatura.

O gravă criză politică zguduie de anul trecut această mică ţară din America Centrală, cu peste 325 de morţi în manifestaţiile antiguvernamentale şi o recesiune economică.

Peste 700 de persoane au fost încarcerate de la declanşarea crizei, la 18 aprilie. Circa 100 dintre acestea au trecut în arest la domiciliu, pe 27 februarie, în prima zi a procesului de dialog. Pe de altă parte, zeci de mii de nicaraguani s-au exilat în ultimele luni.

Opoziţia a decis să îşi suspende participarea la dialog ca urmare a retragerii episcopilor romano-catolici din acelaşi proces, notează AFP.