Secretarul american de Stat Mike Pompeo a declarat luni că speră ca Statele Unite să trimită o delegație în Coreea de Nord în următoarele săptămâni, după ce discuțiile dintre președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-Un s-au terminat fără un acord, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Mike PompeoFoto: Flickr / Gage Skidmore

Summitul celor doi lideri din Vietnam s-a terminat săptămâna trecută fără semnarea unui acord și fără un plan pentru o a treia întâlnire.

„Sunt încrezător, deși nu avem momentan un plan exact, că vom reveni la masa dicuțiilor și că vom avea o delegație în Phenian în următoarele două săptămâni”, a declarat Pompeo.

„Voi continua să lucrez pentru a găsi interesele comune dintre cele două părți”, a adăugat secretarul de Stat.

Cele două părți au oferit explicații diferite pentru încheierea bruscă a summitului din Vietnam. Donald Trump a transmis că Administrația de la Phenian dorea ridicarea completă a sancțiunilor, lucru pe care nu a putut să îl accepte.

Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, a transmis că Administrația de la Phenian a cerut o ridicare parțială a sancțiunilor în schimbul desființării centrului nuclear Yongbyon, cel mai important din Coreea de Nord.

„Am fost implicați în convingerea liderului Kim Jong-Un, în vârstă de 35 de ani, că prin strategia istorică de a păstra armele nucleare Coreea de Nord va eșua, Guvernul va eșua, că există alte metode pentru a obține securitatea țării. Și ei (Coreea de Nord, n.red.) au încredere în acest lucru. Au încredere că îi vom proteja”, a declarat Mike Pompeo.