Curtea Constituțională a Ucrainei a decis că legea în baza căreia erau anchetați oficialii suspectați de corupție este neconstituțională. Decizia curții a stârnit un val de procupări cu privire la slăbirea luptei împotriva corupției endemice din Ucraina, dar și cu privire la abilitatea țării de a mai accesa ajutor din partea Fondului Monetar Internațional, Associated Press.

HotNews.roFoto: Hotnews

Biroul Național Anticorupție din Ucraina, agenția de aplicare a legii care pregătește cazurile de corupție pentru procurori, susține că decizia luată ieri de Curtea Constituțională presupune ca toate cazurile investigate în momentul de față să fie închise, inclusiv cazurile de obținere ilegală de bunuri de către judecători și alți oficiali publici. Biroul susține că momentan se ocupă de 65 de cazuri care implică o sumă totală de 20 milioane $.

Curtea Constituțională susține că legea este neconstituțională deoarece încalcă principiul prezumției de nevinovăție a suspecților, care sunt obligați să dovedească legitimitatea modurilor de obținere a bunurilor aflate în posesia lor. Magistrații de la Curtea Constituțională sunt de părere că o lege constituțională ar trebui să oblige procurorii să demonstreze că bunurile în cauză au fost obținute prin practici corupte.

Legea în cauză a fost adoptată în 2015 pentru ca Ucraina să satisfacă standardele impuse de Fondul Monetar Internațional. FMI a autorizat atunci un împrumut de 17.5 miliarde $ pentru ca Ucraina să își sprijine reformele.

Președintele ucrainian Petro Poroshenko susține că și-a instruit guvernul să elaboreze un nou proiect de lege care să pedepsească oficialii pentru acte de corupție și că acest nou proiect va fi prezentat Parlamentului cât mai curând cu putință.

Sute de protestatari s-au adunat în fața biroului procurorului general pentru a protesta împotriva corupției.