Se ocupau cu traficul de migranţi ilegali, de la sosirea lor în sudul Italiei până la distribuirea în întreaga Europă, utilizând ca centrală operaţională fostul Moi din Torino, satul olimpic ocupat din 2015 de refugiaţi şi familii de migranţi. După trei ani de investigaţii, poliţia a dezmembrat ceea ce devenise un adevărat "tur operator'' al migranţilor clandestini, în care zeci de străini erau 'plasaţi' în Europa în schimbul a mari sume de bani, relatează RAINews citat de Rador.

Imigranti in Marea MediteranaFoto: Captura YouTube

Suspecţii, 25 la număr, sunt în cea mai mare parte de origine somaleză. Până acum au fost arestaţi doar 11.

Operaţiunea Mogadiscio, aşa cum a fost numită de echipa de carabinieri din Torino care a condus operaţiunea împreună cu colegii din Florenţa şi Gorizia şi cu sprijinul Europol şi Eurojust, a început cu trei ani în urmă, când poliţia franceză a descoperit un migrant ilegal care provenea chiar din edificiile din strada Giordano Bruno.

Grupul cerea bani pentru a organiza excursii prin Hawala, un sistem ilegal de transfer de bani folosit în lumea arabă, bani ''schimbaţi'' ulterior prin intermediul unor platforme precum Money Transfer.

Agenţii de la Echipa Mobilă au confiscat peste 60.000 de euro. Uneori, imigranţilor ilegal le erau furnizate şi documente – în unele cazuri false, iar în altele, contrafăcute prin înlocuirea pozei- docmente care erau apoi restituite pentru a putea fi reutilizate.Acuzaţiile sunt de favorizare a imigrației ilegale, afaceri ilegale, furnizarea de servicii cu plată, falsificarea de documente de identitate, trafic de droguri cu agravantă transnaţională.

''Activităţile noastre de la fostul sat olimpic de a-i ţine departe pe criminali şi de a-i primi pe cei care au cu adevărat nevoie continuă. Organizaţia pe care am destructurat-o era extrem de puternică. A fost o operaţiune foarte complexă'',declară şeful politiei din Torino, Francesco Messina. Unii dintre suspecţi sunt acuzaţi chiar de trafic de droguri, în special de haşiş şi marijuana. Printre aceştia se află şi unul dintre liderii organizaţiei, care a ajuns în cătuşe în aprilie 2018. În timpul investigaţiilor , agenţii de la Echpa Mobilă au confiscat 30 documente false şi peste 20 de kilograme de droguri''.