Pompeo se află la Varşovia pentru a participa la o conferinţă pe tema Orientului Mijlociu, găzduită în comun de Polonia şi de Departamentul de Stat al SUA, care iniţial ar fi trebuit să se concentreze asupra Iranului, dar tema conferinţei a fost modificată ulterior sub titlul "Promovarea unui viitor de pace şi securitate în Orientul Mijlociu".

Mike PompeoFoto: Flickr

Adresându-se reporterilor alături de premierul Benjamin Netanyahu, Pompeo a spus: "Este imposibil să ajungi la stabilitate în Orientul Mijlociu fără să abordezi Iranul. Este vorba de cei trei H - Houti, Hamas şi Hezbollah. Acestea sunt adevăratele pericole", a adăugat el, potrivit Rador, care citează Ha’aretz.

Miercuri, Netanyahu declarase că, la Varşovia, se va întâlni cu 60 de miniştri de externe şi delegaţi "pentru a promova războiul ca interes comun împotriva Iranului".

Aflat alături de Pompeo, Netanyahu a calificat conferinţa drept "o răscruce de importanţă istorică". "Un premier israelian şi miniştri de externe din importante state arabe s-au adunat laolaltă şi s-au pronunţat cu o forţă neobişnuită, cu claritate şi la unison împotriva ameninţării comune reprezentate de regimul iranian", a spus premierul.

"Evenimentul marchează o schimbare şi o înţelegere majoră a ceea ce ne ameninţă viitorul, precum şi asupra a ceea ce avem de făcut că să ni-l apărăm, existând totodată şi posibilităţi de cooperare care depăşesc securitatea şi care vizează toate aspectele vieţii oamenilor din Orientul Mijlociu", a adăugat Netanyahu.

Conferinţa are loc cu uşile închise, iar principalele subiecte în discuţie vor fi Yemenul, Siria, un plan american de pace pe tema conflictului dintre Israel şi palestinieni, situaţia refugiaţilor şi programul cu rachete balistice al Iranului.

În timpul conferinţei, premierul ar mai urma să se întâlnească şi cu vicepreşedintele american, Mike Pence. La conferinţă mai participă şi Jared Kushner, un consilier important care este totodată ginerele preşedintelui SUA, Donald Trump, precum şi Jason Greenblatt, emisarul lui Trump pentru pacea din Orientul Mijlociu. Împreună cu Netanyahu şi cu o serie de lideri arabi, cei doi urmează să discute despre aspectele economice ale planului de pace.

Kushner va avea şi o discuţie publică pe tema acestui plan împreună cu ministrul norvegian de externe, Barge Brende, şi este pentru a doua oară când Kushner discută planul în public.

Miercuri, Netanyahu s-a mai întâlnit şi cu ministrul de externe al Omanului, Yusuf bin Alawit, care a salutat "noua eră" din Orientul Mijlociu, el mulţumindu-i totodată acestuia pentru politica ţării sale faţă de Israel. "Curajoasa decizie a sultanului Qaboos de a mă invita în Oman schimbă lumea", a spus Netanyahu.

Relaţiile Israelului cu o serie de state de pe listă s-au îmbunătăţit considerabil în ultimul an, iar Netanyahu s-a arătat interesat să-şi îmbunătăţească relaţiile mai ales cu trei dintre ele: Arabia Saudită, Bahrein şi Maroc. La conferinţă nu au participat şi reprezentanţi iranieni, iar palestinienii au anunţat şi ei că o vor boicota.

Cu două zile în urmă, Ministerul polonez de Externe a anunţat că aproximativ 60 de ţări şi-au confirmat participarea la eveniment, printre care şi o serie de state arabe. În afara Omanului, la conferinţă mai participă reprezentanţi din Arabia Saudită, Bahrein, Yemen, Iordania, Kuweit, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Tunisia.