Guvernul de la Berna a propus miercuri stabilirea unei cote maxime de 3.500 de vize pentru cetățenii britanici care vor să lucreze în Elveția. Această măsură va produce efecte din 30 martie când actualul tratat de circulație liberă dintre cele două țări va ieși din vigoare, urmând să fie valabilă până la 31 decembrie 2019. Statul elvețian va limita numărul de vize de ședere la 2.100, restul de 1.400 fiind oferite în regim de ședere scurtă pe teritoriul țării.

HotNews.roFoto: Hotnews

Luni, Marea Britanie si Elvetia au semnat un tratat pentru putea continua comerțul și după Brexit în modul în care s-a derulat și până în prezent.

Liam Fox, secretarul britanic pentru comerț internațional, a declarat că "Elveția este unul dintre cei mai importanți parteneri de comerț", într-o întâlnire cu Guy Parmelin, ministrul elvețian al Economiei. "Acordul este de o importantă colosală pentru afacerile din Marea Britanie. Nu doar că acesta ne va susține locurile de muncă în Regatul Unit, dar va reprezenta o fundație puternică pentru consolidarea parteneriatului cu Elveția, cu ocazia ieșirii noastre din Uniunea Europeană", a continuat Fox. Tratatul urmărește să evite riscul unor tarife adiționale în comerțul cu Elveția.

Acordul nu este singurul de această natură, Marea Britanie întocmind acorduri similare cu Chile, Insulele Feroe și țări din Africa de Sud și Est, scrie publicația britanică Express.

Săptămâna trecută, guvernul francez a publicat un document care detaliază drepturile britanicilor care trăiesc în momentul de față pe teritoriul Franței în cazul unei ieșiri din Uniunea Europeană fără un acord de divorț.

Se preconizează că cetățenii englezi vor avea un an la dispoziție să obțină un permis de ședere non-UE.