Senatoarea democrată Elizabeth Warren, considerată una dintre cele mai progresiste reprezentante ale Partidului Democrat, şi-a lansat sâmbătă oficial campania pentru alegerile prezidenţiale din 2020, informează EFE, citată de Agerpres.

Elizabeth WarrenFoto: Agerpres/EPA

"Aceasta este lupta vieţilor noastre, lupta pentru a construi o ţară unde visele sunt posibile. (...) Şi acesta este motivul pentru care mă aflu azi aici pentru a vă anunţa că voi candida la postul de preşedinte al SUA", a declarat Warren în faţa unei mulţimi strânse în Lawrence (statul Massachusetts).

Warren, în vârstă de 69 de ani, profesoară la Harvard Law School devenită senatoare, este poate cea mai cunoscută personalitate care intră în cursă. De când a fost aleasă în Senat, în 2012, Warren a avut abordări progresiste în cadrul Partidului Democrat, pledând pentru creşterea taxelor pentru bogaţi şi pentru protecţia consumatorului, relatează dpa.

Supranumită de Trump "Pocahontas" după ce a susținut că are un strămoş amerindian, Warren a fost plasată, într-un sondaj realizat în noiembrie, în urma altor posibili candidaţi democraţi la preşedinţie, cu doar 5% din preferinţe, faţă de 26% pentru fostul vicepreşedinte Joe Biden sau 19% pentru fostul candidat la alegerile primare din 2016 Bernie Sanders.

Warren și-a cerut scuze de mai multe ori pentru afirmațiile false privind trecutul ei, dar această chestiune rămâne o slăbiciune politică, mai ales după ce, săptămâna aceasta, s-a aflat că și pe formularul de intrare în baroul din Texas a scris, acum trei decenii, că este amerindicancă.

Prima rundă a alegerilor primare este prevăzută să aibă loc la începutul lui 2020 în statul Iowa.