Cu un număr record de candidați și un comedian în fruntea sondajelor de opinie, competiția se anunță dură pentru președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, cu două luni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ascensiunea neașteptată a lui Vladimir Zelenskiy, un actor de 40 de ani, a zdruncinat o campanie care se anunța a fi dominată de actualul președinte și fostul premier Iulia Timoșenko, într-o țară aflată în război timp de cinci ani și mari dificultăți economice.

Dacă Poroșenko este printre primii trei favoriți, nu este creditat decât cu 15%-16% dintre intențiile de vot, potrivit a trei sondaje de opinie realizate în ianuarie, iar Timoșenko este creditată cu 16-19% dintre voturi.

Dar o mare surpriză a acestei campanii este comedianul Vladimir Zelenskiy, care a apărut în topul celor trei ultime sondaje de opinie, creditat cu 19% până la 23% dintre intențiile de vot.

După ce depunerea candidaturilor s-a încheiat, în noapte de duminică spre luni, Comisia Electorală Centrală a spus pentru AFP că a primit documentele a 90 de potențiali candidați pentru scrutinul de pe 31 martie.

Număr record de candidați

Printre ei, un total de 30 de candidaturi au fost validate luni, un record de la independența Ucrainei în 1991, a raportat agenția Interfax-Ucraina.

Peste 20 de candidaturi au fost respinse și 40 au rămas să fie examinate până vineri.

Poroșenko, un miliardar pro-occidental, a anunțat săptămâna trecută intenția sa de a se prezenta și de a poza ca unic scut în fața lui Vladimir Putin.

Acesta este criticat pentru lentoarea sa în promisa luptă anticorupție.

Zelensky nu are nicio experiență politică, dar este cunoscut în atât în Ucraina, cât și în Rusia pentru emisiunile sale televizate - criticate de către detractori ca fiind lipsite de subtilitate.

Mulți îl consideră o marionetă a oligarhului ucrainean Igor Kolomoiski.

Potrivit expertului Anatoli Oktyssiouk de la Centrul Casa Democrației din Kiev, ascensiunea actorului se explică prin neîncrederea în vechile elite de la putere și prin promovarea sa la televizor, dar nu va dura.

Electoratul său este compus în principal din oameni tineri, de multe ori pasivi și care nu vin la vot, potrivit acestuia, care consideră că în final va strânge mai puține voturi.

Anatoli Oktyssiouk este de părere că în turul doi vor intra Poroșenko și Timoșenko.