O filmare cu drona a unui oraș-fantomă de 300 de minicastele construite în stilul Disney a devenit emblematică pentru dificultățile cu care se confruntă sectorul construcțiilor în Turcia, scrie The Guardian.

Minicastele Disney in TurciaFoto: Captura YouTube

Burj al Babas, construit ca un proiect de locuințe de lux în apropiere de Mudurnu, o localitate la jumătatea distanței dintre Istanbul și Ankara, a fost lăsat neterminat anul trecut de dezvoltator, Sarot Property Group, care a intrat în faliment.

Viitorul celor 300 de minicastele - cu un cost estimat la peste 130 de milioane de euro - este acum nesigur iar cazul a devenit emblematic pentru situația sectorului de construcții, marcat de datorii.

Lucrările la acest proiect, care își propunea să construiască locuințe de vacanță pentru turiștii bogați din Golf, au început în 2014.

Doar câteva locuințe - cu un cost de aproape 330,000 de euro - au fost vândute iar câțiva investitori s-au retras ulterior, a declarat pentru Agence France-Presse Mezher Yerdelen, director adjunct al Sarot Property Group.

Proiectul prevedea construirea a 732 de clădiri, dar compania are acum datorii de peste 17 milioane de euro.

Proiectul nu a fost niciodată apreciat de locuitorii din zona Mudurnu, care spun că nu este în acord cu arhitectura tradițională, caracterizată prin clădiri în stil bizantin sau locuințe tradiționale otomane din lemn, alături de o moschee veche de 600 de ani.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a încurajat boomul sectorului construcțiilor, promovând proiectele mari de infrastructură, generatoare de multe locuri de muncă, ca unul dintre principalele motoare ale economiei turcești.

Însă lira turcească, care s-a confruntat cu o puternică devalorizare, a condus la dificultăți la plata creditelor contractate în valute străine. Colapsul bulei construcțiilor a lăsat în urmă o multitudine de clădiri pe jumătate construite și de orașe fantomă de-a lungul țării.

Anul trecut, Turcia a relaxat condițiile financiare și de investiții pentru străinii care doresc să devină cetățeni turci, într-o mișcare care spera să dubleze investițiile imobiliare externe la circa 6,6 miliarde de euro.

În ciuda lipsei semnalelor de redresare, Sarot Group speră în continuare că investitori din Golf, atrași de perspectiva unor pașapoarte turcești, vor reveni, iar Burj al Babas va fi terminat.

“Avem nevoie să vindem doar 100 de vile pentru a ne plăti datoriile,” a spus Yerdelen. “Cred că putem trece peste această criză în patru sau cinci luni și să inaugurăm proiectul în 2019.”