Secretarul american pentru comerț, miliardarul Wilbur Ross, a stârnit un val de critici după ce le-a spus funcționarilor care nu-și mai primesc salariile din cauza blocajului guvernamental că ar trebui să ia împrumuturi de la bancă. Este ca și cum le-ai spune oamenilor ”dacă nu ai pâine, poți să mănânci cozonac”, au acuzat criticii săi.

HotNews.roFoto: Hotnews

"E adevărat, oamenii vor trebui să plătească o mică dobândă”, a spus el într-o emisiune la postul CNBC.

Criticii l-au acuzat pe multimilionar că este ”rupt de realitate”.

Ross a părut uimit de faptul că angajații federalii care nu și-au mai primit salariile din 18 decembrie apelează la cantine care donează mâncare.

Împrumuturile de la bancă sunt garantate de către stat, a spus el. Există dobânzi foarte, foarte mici pentru împrumuturi, a mai comentat el.

Demnitarul a mai susținut că numărul celor afectați de criza ”shutdown” nici nu este atât de mare.

Liderul minorităților din senat Chuck Schumer a calificat declarațiile drept revoltătoare, precizând că sfatul secretarului american este echivalentul secolului 21 pentru celebra formulă a reginei Franței Marie Antoinette ”cine nu are pâine să mănânce cozonac”.

În jur de 800.000 de funcționari nu își vor primi salariile vineri, ca urmare a celei mai lungi crize guvernamentale declanșate de refuzul Congresului de a-i aproba lui Donald Trump un buget de 5.7 miliarde de dolari pentru construirea zidului de la granița cu Mexicul.