Liderii Franței și Germaniei au semnat marți, la Aachen, extinderea tratatului franco-german din 1963 care a marcat marea reconciliere după cel de-al Doilea Război Mondial. Evenimentul este unul simbolic menit să arate că principala axă a Uniunii Europene rămâne puternică în fața valului de euroscepticism și naționalism cu care se confruntă unele state europene.

Macron si MerkelFoto: Captura video

La reuniune au participat și președinții Consiliului European și al Comisiei Europene, Donald Tusk și Jean Claude Juncker, dar și președintele Klaus Iohannis, reprezentând președinția română a Consiliului UE.

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că Europa traversează un moment dificil, în contextul Brexit, al imigrației și al terorismului. ”Astăzi pericolul nu mai vine dinspre vecinul nostru, ci din afara Europei și din interiorul societăților noastre”, a mai declarat Macron, adăugând că trebuie găsite soluții pentru toate aceste provocări.

”Vrem să impulsionăm unitatea europeană”, a spus Merkel înaintea evenimentului.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că noul tratat este expresia angajamentului celor două state pentru consolidarea proiectului european.

”Vă asigur cu toată fermitatea că România a fost, este şi va rămâne în continuare aproape de Franţa şi Germania în urmărirea constantă a acestui obiectiv. (...) Uniunea Europeană va dăinui şi în viitor prin deschiderea sa şi prin voinţa statelor membre de a acţiona în comun pentru a întări UE în plan intern şi extern. Aceasta este, de altfel, şi ideea fundamentală care ghidează mandatul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Este esenţial ca viziunea pentru viitorul Uniunii să fie bazată pe priorităţi consensuale, care să evidenţieze valoarea adăugată a proiectului european şi să reflecte nevoile şi aspiraţiile cetăţenilor”, a spus Iohannis.

Oameni purtând baloane în culorile UE, albastru și galben, s-au adunat în fața clădirii. Un alt grup purta veste galbene în semn de protest față de președintele Macron, potrivit Reuters.

În timp ce angajamentul celor două state față de UE și NATO rămâne extrem de clar, acordul semnalizează faptul că Parisul și Berlinul vor combaterea politicienilor naționaliști care subminează unitatea UE.

Confruntate cu noile provocări ale președintelui american Donald Trump, dar și cele venite dinspre guvernul Italiei, Poloniei și Ungariei, Merkel și Macron vor să conducă ofensiva împotriva partidelor eurosceptice înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, mai notează Reuters.

Noile prevederi ale tratatului, negociate în ultimul an, se referă, printre altele la sprijinul pe care Franța îl va acorda Germaniei pentru obținerea statutului de membru permanent al Consiliului ONU.

Decizia vine în contextul în care Germania a încercat de ani de zile să își sporească influența la nivelul organismelor internaționale, alături de SUA, Marea Britanie și Franța.