În zilele de început ale transplantului de ficat, salvarea pacienților cu ficat de alcoolic era considerată o folosire nepotrivită a unei resurse limitate. Cu toate acestea, practica transplantului de ficat pentru dependenți este susținută de tot mai multe date care arată că rezultatele transplatului de acest tip sunt la fel de bune, dacă nu chiar mai bune, decât transplantul folosit în cazul altor diagnosticuri. Prin urmare, politica spitalelor s-a schimbat drastic, relatează The Atlantic .

FicatFoto: MorgueFile.com

Multe dintre programele de transplant de ficat cer candidaților să fi fost abstinenți în ultimele șase luni de dinaintea prelevării unei bucăți din organ. Regula, adoptată la cele mai multe centre de transplant din SUA, a apărut în urma unui studiu realizat pe 43 de pacienți care au suferit transplant pentru înlocuirea ficatului bolnav de ciroză.

Conform acestei analize, abstinența care a durat mai puțin de șase luni înainte de transplant a crescut riscul de recidivă a pacientului.

Multe alte studii au fost mai puțin categorice cu privire la durata specifică a abstinenței în caz de transplant de ficat.

Pentru a accentua confuzia, un studiu recent realizat în Franța arată că pacienții diagnosticați cu hepatită cronică declanșată de consumul de alcool s-au recuperat la fel de bine cu organe prelevate de la donatori care nu s-au abținut de la consumul de băuturi alcoolice, iar rata de recidivă a fost una similară.