Cabinetul prim-ministrului britanic, Theresa May, a apreciat duminică drept “extrem de îngrijorătoare” presupusele comploturi urzite de parlamentari cu scopul de a-i lua conducerea Brexit în săptămâna care începe, scrie Le Soir citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presa a relatat duminică faptul că deputații intenționează să depună amendamente privind funcționarea Camerei Comunelor pentru a împiedica planurile dnei May privind ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

“Poporul britanic a votat să părăsească Uniunea Europeană și este primordial ca aleșii politici să respecte acest verdict”, a spus o purtătoare de cuvânt a Downing Street.

“Orice tentativă urmărind să retragă guvernului puterea de a îndeplini condițiile legale ale unei ieșiri ordonate în acest moment istoric este extrem de îngrijorătoare”, a adăugat ea. “Deputații care vor să respecte Brexit trebuie să voteze pentru el, dacă nu, există riscul ca parlamentul să împiedice Brexit” programat pentru 29 martie, a precizat purtătoarea de cuvânt a dnei May.

Prim-ministrul trebuie să prezinte amănunțit luni în fața deputaților un nou plan pentru Brexit după respingerea masivă de pe 15 ianuarie de către deputați a acordului pe care ea l-a încheiat cu Bruxelles-ul la finalul lui 2018.

Dna May a început de atunci tratative cu opoziția pentru a încerca să ajungă la un consens pe un nou acord, dar acestea par în impas.

Ministrul britanic pentru comerț, Liam Fox, a avertizat de altfel duminică, în ziarul “The Sunday Telegraph”, contra unui “tsunami politic” dacă deputații eșuează în respectarea votului de la referendumul din 2016 care decide retragerea din UE.

El i-a admonestat pe partizanii unui Brexit fără acord, cerut de opoziția laburistă, estimând că “lucrul cel mai stupid posibil” într-o negociere este “să te lipsești de cartea cea mai puternică”.