​Mii de unguri au manifestat sâmbătă, la Budapesta, împotriva premierului Viktor Orban și a controversatei legi ce modifică regimul orelor suplimentare, așa-numita „lege a sclaviei” care a declanşat ample manifestaţii împotriva guvernului în ultimele săptămâni, relatează Reuters.

Proteste la BudapestaFoto: Captura YouTube

Mărșăluind prin centrul Budapestei cu un imens banner cu mesajul „Ne-a ajuns!”, protestatarii au fluturat drapele ale Ungariei şi ale Uniunii Europene în drumul lor spre principalul loc al manifestației, la poalele castelului medieval din Buda (partea de vest a capitalei ungare).

„Ei ne ignoră total - ce spunem și ce vrem, ceea ce e iritant”, a spus Lajos Kovacs, unul dintre protestatari.

În ultimele săptămâni, Viktor Orban, a cărui autoritate părea de nezdruncinat până acum, s-a confruntat cu o serie de proteste masive. Manifestanții au contestat o reforma în domeniul muncii, dar și implicarea Guvernului Orban în domeniul justiţiei.

Modificările legislative propuse de Guvernul Viktor Orban au fost adoptate luna trecută şi stipulează că firmele pot solicita angajaților să presteze până la 400 de ore suplimentare pe an şi pot amâna cu trei ani plata acestora.

Guvernul condus de Viktor Orban susţine că această reformă va aduce beneficii angajaţilor şi companiilor care se confruntă cu o criză a forţei de muncă.

Fidesz, partidul condus de premierul Viktor Orban, susţine că protestele sunt organizate de "mercenari străini" plătiţi de miliardarul american George Soros. De cealaltă parte, Soros neagă aceste acuzaţii şi afirmă că scopul lor este să creeze un fals inamic extern care să-i permită lui Viktor Orban să acapareze mai multă putere.