Impactul produs de shutdown asupra economiei americane este mai puternic decât se prevedea, arată datele comunicate marți, 15 ianuarie, de Casa Albă, în situația în care aproape 800.000 de angajați federali nu mai sunt plătiți de 25 de zile, potrivit Rador, care citează Le Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele Donald Trump a impus închiderea parțială a mai multor administrații federale, refuzând să semneze o lege a bugetului care nu prevedea alocarea a 5,7 miliarde de dolari pentru construirea unui zid de-a lungul frontierei cu Mexicul, promisiune emblematică din campania sa electorală din 2016. Donald Trump și oficialii democrați rămân pe poziții în timp ce noua Cameră a Reprezentanților, controlată de democrați, și-a preluat funcțiile pe 3 ianuarie.

Administrația Trump estimase într-o primă fază că shutdown-ul va costa economia americană 0,1 puncte procentuale de creștere la fiecare două săptămâni. Dar un oficial de la Casa Albă a comunicat marți o nouă estimare mult mai puțin optimistă: potrivit lui, șomajul tehnic la care sunt constrânși circa 380.000 de angajați federali ca și mulți subcontractori ar diminua în fiecare săptămâna creșterea economică cu 0,13 puncte procentuale.

Funcționari reangajati, dar neplatiti

Consecințele economice ale paraliziei administrative i-au determinat deja pe “ulii” Rezervei Federale să pledeze pentru o pauză în creșterea ratei dobânzii. Peste 46.000 de angajați ai serviciilor fiscale ale Internal Revenue Service (IRS) vor fi reangajați pentru a prelucra declarațiile de venit anuale și alte plăți de impozite, a anunțat agenția.

Perioada depunerii declarațiilor de venit începe pe 28 ianuarie în Statele Unite și americanii au timp până pe 15 aprilie să o facă. Funcționarii reangajati, adică 57% dintre agenții federali al IRS, nu vor fi plătiți atâta timp cât agențiile federale vor fi închise. Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat marți, 51% dintre americani îi impută lui Donald Trump răspunderea pentru suspendarea administrațiilor. 34% din persoanele intervievate estimează că greșeala este a parlamentarilor democrați și 6% îi acuză pe aleșii republicani, arată sondajul realizat între 8 și 14 ianuarie.