Decizia Parlamentului de la Skopje de a schimba numele țării în Republica Macedonia de Nord a fost impusă din exterior și nu reflectă voința poporului din această țară, a transmis Ministerul de Externe al Rusiei, potrivi agenției de știri Tass, citată de Mediafax.

Proteste fata de acordul dintre Grecia si MacedoniaFoto: Captura YouTube

"Ceea ce vedem vine în continuarea procesului de schimbare în mod artificial a numelui de stat, impus din afară cu scopul de a atrage Skopje în NATO cât mai curând posibil", se arată într-un comunicat al MAE rus.

De asemenea, Moscova a atras atenția asupra mitingurilor de protest din Skopie și în alte orașe din Macedonia, afirmând că acestea demonstrează o polarizare profundă a societății.

"Este evident că o astfel de metodă de rezolvare a problemelor de importanță națională pentru viitorul țării nu reflectă voința poporului său și nu poate servi ca instrument pentru soluționarea pe termen lung a problemei numelui de stat", a adăugat ministerul.

Parlamentul macedonean a aprobat, vineri seară, un proiect care prevede schimbarea numelui ţării în "Republica Macedonia de Nord", un vot care deschide calea soluţionării litigiului cu Grecia.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate de cei 81 de parlamentari prezenţi în plen. Mulţi deputaţi de dreapta au refuzat să participe la vot.

"Fără acordul cu Grecia, nu vom adera nici la NATO, nici la Uniunea Europeană (...)", a argumentat înaintea votului premierul social-democrat Zoran Zaev.

Proiectul de acord privind schimbarea numelui Fostei Republici Iugoslave Macedonia în Macedonia de Nord a fost semnat de premierul Zoran Zaev cu omologul său grec, Alexis Tsipras.

Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie aprobat şi de Parlamentul Greciei.