Spre deosebire de ceea ce se întâmplă într-o bună parte a Europei, dezbaterea privind migraţia și sperietoarea islamică nu se numărau printre preocupările principale ale spaniolilor. Aici, într-adevăr, "chestiunea teritorială", accentuată de provocarea secesionistă din Catalonia, monopoliza bătăliile ideologice. Dar foarte recenta intrare a extremei drepte în dezbatere, în parte din cauza supralicitării separatiste, a schimbat situația, potrivit Le Point, citat de Rador.

De când extremiştii din Vox - o formațiune de buzunar și fără reprezentare parlamentară - au surprins lumea în decembrie, la sfârșitul alegerilor legislative din Andaluzia, obținând 395.000 de voturi și 12 deputați, imigrația și islamul se află în avanscenă, ca ținte. "Cu această extremă dreaptă în plină efervescenţă s-a redeşteptat furia anti-imigrație și anti-musulmană, două subiecte care nu au reprezentat niciodată o problemă reală în societatea spaniolă.(...) Timp de decenii, nici conservatorii Partidului Popular, nici socialiștii nu au făcut vreodată din aceste teme calul lor de bătaie", a declarat politologul Josep Ramoneda.

Efectiv, Vox a făcut din cele două chestiuni una dintre prioritățile sale, alături de lupta împotriva "fundamentalismului feminist" sau în favoarea educației private și a luptelor cu tauri. Liderul național, Santiago Abascal, a cărui formaţiune politică va face parte din viitoarea coaliție de dreapta din Andaluzia (care va fi învestită săptămâna viitoare, după 36 de ani de guvernare socialistă), îşi înmulţeşte afirmaţiile incendiare împotriva islamului, "o religie care aduce atingere profundei noastre identităţi catolice". El cere, în special, să se modifice "ziua Andaluziei" (în Spania - una dintre cele mai descentralizate țări din Europa - , fiecare dintre cele 17 regiuni are propria zi de sărbătoare).

În loc de actualul 28 februarie, care comemorează aprobarea prin referendum, în 1980, a statutului de autonomie al Andaluziei, Vox propune 2 ianuarie, ziua în care, în 1492, s-a încheiat "Reconquista Catolică" cu ocuparea Granadei, aflată până atunci în mâinile ultimului califat musulman. De reţinut că cucerirea arabă a Peninsulei Iberice a început în anul 711.

Într-o țară în care, de la sfârșitul regimului lui Franco, extrema dreaptă era practic inexistentă, membrii Vox vor să atace "amenințarea fundamentalistă islamică": ei propun suprimarea subvențiilor pentru asociațiile musulmane, expulzarea imediată a "imamilor suspecți", eliminarea din școală a oricărei învățături a religiei lui Mohammed ... Aproape două milioane de musulmani locuiesc în Spania, în principal în Catalonia, Murcia, Ceuta, Melilla și în Andaluzia.

Toate sondajele de opinie arată că xenofobia și, în special, islamofobia sunt foarte puţin dezvoltate în Spania. Totuşi, acest lucru nu pare să-i descurajeze pe liderii Vox. Ei intenționează acum să combată "fără compromisuri" şi imigrația ilegală. Dacă vor intra în guvernul andaluz, au avertizat ei, îi vor expulza fără încetare pe cei fără acte, "mulți dintre aceștia fiind musulmani", părând să ignore faptul că această măsură necesită aprobarea prealabilă a Ministerului de Interne. În plus, după modelul Trump pentru frontiera SUA-Mexic, Vox dorește să construiască un zid din beton armat la Ceuta și Melilla, două teritorii care au graniță terestră cu Marocul...