Deşi economia chineză suferă de pe urma lipsei de reforme structurale, semne de oboseală ar putea determina guvernul să pună unele dintre acestea între paranteze, dând un sprijin sporit activităţii. "Când va trebui să se facă alegerea între reforme şi creştere, ne aşteptăm ca prioritar să fie un sprijin mai mare pentru creştere", estimează Fang Gene, de la agenţia Moody's, potrivit France 24, citat de Rador.

chinaFoto: Hotnews

Încetinirea activităţii industriale, a vânzărilor cu amănuntul: mai multe semne indică o pierdere de viteză a maşinăriei economiei chineze, care va trebui totuşi să-şi atingă obiectivul de creştere de 6,5% în 2018, potrivit analiştilor.

Totuşi: "economia chineză este în dificultate, gestionarea datoriei nu s-a rezolvat şi impactul taxelor vamale americane abia a început. Există riscuri evidente", subliniază sinologul Bill Bishop.

Dar atenţie să nu fim "prea pesimişti pentru 2019": "Partidul comunist va face tot ce poate pentru a revitaliza economia" şi mesajele oficiale "par să confirme că urmează multiple forme de stimulare".

Vor fi sau nu reforme importante? "Rămâne o întrebare de 1.000 de dolari", adaugă el.

Pe plan intern, după o creştere medie de 9,7% pe an între 1978 şi 2015, gigantul asiatic se luptă cu factori structurali: îmbătrânirea populaţiei, scăderea rezervelor de muncitori rurali, supracapacităţi, poluare atmosferică, îndatorare, ponderea întreprinderilor de stat.

Dar confruntată cu încetinirea generalizată, reformarea acestor întreprinderi, adesea puţin rentabile şi cu efective prea mari, ar putea trece pe planul al doilea, în numele păstrării locurilor de muncă.

În exterior, această putere comercială înfruntă încetinirea din ţările dezvoltate şi tensiunea comercială cu Washingtonul.

În lipsa unor progrese în negocierile în curs, conflictul "va apăsa asupra creşterii chineze şi mai larg în Asia-Pacific, prin intermediul încetinirii cererii chineze", subliniază cabinetul Oxford Economics.

Miercuri, Apple a explicat că aceste incertitudini comerciale, pe fondul încetinirii activităţii, au afectat deja consumatorii chinezi, gigantul american anunţând prognoze privind veniturile trimestriale în scădere, care au zguduit pieţele.

Stimularea consumului

În opinia lui Raymond Deng, de la DBS Bank, "provocarea cea mai presantă pentru China este ameliorarea nivelului său tehnologic". Dar "reforma ofertei este politica principală pentru stimularea economiei". Guvernul va mai trebui să "crească consumul", să "injecteze suficienţi bani în economie", să "elimine întreprinderile publice" învechite.

Vor fi doi factori fundamentali în 2019: "planul de reducere a impozitelor şi conflictul comercial sino-american", estimează Zhu Chaoping, strateg al JPMorgan Asset Management.

Deoarece China, care suferă de pe urma îndatorării, nu s-a lansat într-un mare plan de relansare prin investiţii masive aşa cum făcuse pentru a ieşi din criza financiară din 2008. Dar a făcut o relaxare bugetară anul trecut.

Pentru unele sectoare a scăzut cu un punct TVA şi contribuabilii vor beneficia în acest an de deduceri fiscale (educaţie, îngrijiri medicale pentru boli grave, rambursarea împrumutului imobiliar), în vreme ce pragul de impozitare a fost ridicat.

"Dacă planul de reduceri fiscale este bine aplicat, acest lucru poate nu numai să stimuleze beneficiile întreprinderilor şi consumul gospodăriilor, dar pe termen lung poate ameliora şi structura economică", explică dl Zhu.

În opinia profesorului de economie Su Jian, de la Universitatea din Beijing, sprijinul pentru consum necesită o creştere şi o "mai bună împărţire" a veniturilor gospodăriilor, ca şi o susţinere socială sporită (sănătate, educaţie) pentru a diminua economisirea de precauţie.

El mai subliniază că PIB pe locuitor al Chinei nu reprezintă decât o optime din cel al Statelor Unite. "Marja pentru dezvoltare este încă mare (...), PIB mai poate creşte cu 7% vreme de 20 de ani", estimează el.

Pentru un număr de economişti, care mizează pe 6% creştere în 2019, producerea bogăţiei ar putea totuşi continua să slăbească.

Zhu Chaoping vorbeşte de "o creştere a PIB în jur de 5% în următorii 10-15 ani, cu o scădere de 0,1-0,2 puncte pe an".

Capital Economics, "având în vedere evoluţiile actuale", consideră că rata de creştere va scădea chiar până la 2% până în 2030, potrivit Franmce 24, citat de Rador.