Ambasadorul nord-coreean în Italia a dispărut, ar fi informat agenția de spionaj a Coreei de Sud, relatează BBC News. Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce s-a spus că diplomatul ar fi cerut azil politic într-o țară occidentală, informațiile în acest sens nefiind însă confirmate.

Jo Song GilFoto: Agerpres

Jo Song-gil, în prezent ambasador la Roma, este fiul și ginerele unor oficiali de rang înalt din Coreea de Nord. Soția ar fi cu el.

Mandatul său de ambasador s-a terminat în noiembrie anul trecut, când a părăsit postul. Agenția de spionaj din Coreea de Sud le-a spus parlamentarilor că nu au mai avut niciun contact cu diplomatul de atunci. De asemenea, agenția nu a confirmat faptul că acesta intenționa să dezerteze într-un stat occidental.

Ultimul diplomat de rang înalt care a fugit este ambasadorul de la Londra. Thae Yong-ho și-a abandonat postul în 2016, și a dezertat cu soția și copiii în Coreea de Sud.

Jo Song Gil, ambasadorul interimar nord-coreean în Italia, a cerut azil pentru el şi familia sa într-o ţară occidentală, se menţionează în ziarul sud-coreean care citează surse diplomatice de la Seul.

"El a cerut azil la începutul lunii trecute", a afirmat una dintre aceste surse citate de cotidian.

Potrivit acestei surse, cazul său constituie o problemă pentru autorităţile italiene care, totuşi, "îl protejează într-un loc sigur".

Aceasta ar fi o dezertare foarte importantă ca cea din anul 2016 a fostului număr doi al ambasadei Coreei de Nord în Marea Britanie, Thae Yong-Ho, unul dintre cei mai înalţi diplomaţi din Coreea de Nord care au dezertat în ultimii ani.

Jo Song Gil, 48 de ani, a asigurat interimatul din octombrie 2017, când Italia a cerut ambasadorului desemnat al Coreii de Nord, Mun Jong-Nam, care nu era încă acreditat pe deplin, să părăsească ţara în semn de protest împotriva lansărilor de rachete şi a testelor nucleare efectuate de Phenian.

Dl Jo este ''cunoscut ca fiind fiul sau un ginerele unuia dintre cei mai înalţi oficiali ai regimului de la Phenian'', a precizat JoongAng citând un expert neidentificat.

Majoritatea diplomaţilor nord-coreeni trebuie în general să lase în ţară membri ai familiilor lor, adesea copiii, pentru a nu dezerta atunci când sunt detaşaţi în străinătate.

Jo Song Gil, totuşi, a sosit la Roma în mai 2015 împreună cu soţia şi copiii, ceea ce sugerează că ar putea proveni dintr-o familie privilegiată, notează ziarul citat, menţionând că motivele acestei dezertări nu sunt cunoscute.