Forțele pro-guvernamentale din Siria s-au apropiat de orașul Manbij, situat în nordul țării, pentru prima oară în șase ani, dar nu au preluat controlul. În pofida informațiilor inițiale, coaliția condusă de americani a transmis că forțele siriene au fost văzute în împrejurimi, dar nu în interiorul orașului, relatează BBC News și Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Coaliția din zonă care este condusă de americani a transmis că nu au fost observate schimbări de ordin militar în interiorul orașului. Un oficial american și un grup britanic de monitorizare a zonei au precizat că trupele siriene au fost desfășurate în zonele din jurul orașului.

Forțele militare kurde susținute de americani care controlau zona s-au retras și au făcut apel la forțele armate siriene să preia controlul asupra orașului, în toiul unor amenințări potrivit cărora armata din Turcia ar putea lansa noi ofensive.

Armata siriană anunțase că a arborat steagul în orașul Manbij. Într-o declarație televizată, un purtător de cuvânt al armatei a spus că trupele ”vor strivi terorismul și îi vor învinge pe toți invadatorii și ocupanții.

Totuși, un oficial american a precizat pentru Reuters că trupele americane nu și-au schimbat poziția în orașul Manbij și zeci de soldați au rămas. Oficialul a mai spus că au fost văzute forțe militare siriene în împrejurimi, însă nu în interiorul orașului.

Evenimentele se desfășoară în condițiile în care președintele american Donald Trump a anunțat retragerea celor 2000 de soldați ai trupelor SUA din Siria, invocând faptul că organizația ISIS a fost învinsă.

Decizia a fost criticată de mai mulți aliați care au arătat că există riscul ca retragerea trupelor să ducă la o revitalizare a mișcării teroriste Statul Islamic.

Consecințele deciziei lui Donald Trump se văd astfel în teren. Manbij este un important oraș din punct de vedere strategic și a fost controlat până acum de forțele kurde sprijinite și controlate de americani.

Kurzii, care au condus lupta împotriva organizației Statul Islamic, văd decizia lui Trump ca pe o trădare.

Rămași fără sprijinul american, liderii kurzi se văd nevoiți acum să aleagă răul cel mai mic.

Ei speră ca prezența trupelor pro-guvernamentale din Siria, sprijinite de Rusia și Iran, vor descuraja Turcia să lanseze atacuri, în condițiile în care armata turcă și-a intensificat activitatea în apropierea pozițiilor kurde, după anunțul lui Donald Trump.