Turcia a avertizat marți că „nu e benefic” pentru Franța să-și mențină prezența militară în Siria pentru „a proteja” miliția kurdă a Unităților de apărare a poporului (YPG), în prima linie în lupta antijihadistă.

Razboi in SiriaFoto: Institutul European de Relatii Internationale

„Nu e un secret pentru nimeni că Franța sustine YPG. Macron s-a întâlnit cu reprezentanții lor”, a declarat, citat de AFP, șeful diplomației turce Mevlut Cavusoglu.

„Nu avem informații că vor trimite soldați francezi în plus, dar își vor menține prezența actuală. Dacă rămân pentru a contribui la viitorul Siriei, atunci mulțumim. Dar dacă rămân pentru a proteja YPG, acest lucru nu va fi benefic pentru nimeni”, a adăugat Mevlut Cavusoglu.

Președintele american Donald Trump a ordonat miercuri retragerea celor aproape 2.000 de militari dislocați în Siria, care au luptat împotriva jihadiștilor alături de coaliția arabo-kurdă dominată de YPG.

Franța participă la coaliția condusă de SUA contra juhadiștilor din Siria și Irak, defășurând forțe de rtilerie și aviație. De asemenea, potrivit mai multor surse, forțe speciale franceze sunt prezente la sol în Siria, însă guvernul nu a a confirmat niciodată această prezență.