Marșul a fost organizat de partidele de opoziție, studenți și sindicate pentru a solicită o presă liberă, retragerea unei legi a muncii care crește numărul de ore suplimentare și o justiție independentă.
"Tot ce vreau pentru Crăciun este democrație", scria pe un banner.
Sute de polițiști în echipament de luptă au monitorizat ceea ce a fost una dintre cele mai mari demonstrații împotriva lui Orban, de la venirea sa la putere în 2010, când a început să-și folosească majoritatea parlamentară pentru a exercita presiuni asupra instanțelor, a mass-mediei și a grupurilor neguvernamentale.
Primul ministru se pretinde salvator al culturii creștine a Ungariei împotriva migrației musulmane în Europa și a câștigat un al treilea mandat la începutul acestui an.
Sâmbătă, partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, a declarat că în spatele "revoltelor stradale" se află "infractori" și l-a acuzat pe miliardarul american George Soros, născut în Ungaria, de susținere a protestelor.
Soros este un critic puternic al lui Orban, dar neagă acuzațiile împotriva lui că fiind o minciună menită să creeze un fals inamic extern.
Duminică seară, câțiva deputați din opoziție au obținut acces la clădirea televiziunii de stat din Budapesta, încercând să citească o petiție, însă personalul de securitate le-a spus că este imposibil.
"Televiziunea minte!" au strigat protestatarii, referitor la canalul de stat privit că o "trompetă" a guvernului.
"Mizeria Fidesz!" au adăugat ei.
"Nemulțumirea este în creștere", a spus Andi, 26 de ani, studentă la sociologie care nu a vrut să-și dea numele complet.
"Ei au adoptat două legi săptămâna această, care ... nu vor servi intereselor poporului maghiar", a adăugat ea, referindu-se la criticata lege a muncii, considerată de protestatari o "lege a sclaviei" și la cea referitoare la noi instanțe pentru chestiuni sensibile cum ar fi alegerile, protestele și corupția.
În ciuda conflictelor frecvente cu Uniunea Europeană asupra politicilor sale, Orban a modificat sistemul electoral în favoarea Fidesz și a pus loialiștii în fruntea instituțiilor, în timp ce aliații politici s-au îmbogățit.
Însă rareori a înfuriat grupuri mari de alegători, iar opoziția este slabă și fragmentată.
Poliția a folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor la începutul săptămânii, dar demonstrațiile de duminică au fost pașnice, până când au apărut câteva încăierări pe seară la sediul televiziunii de stat.
Cind Orban a schimbat Legea electorala astfel incit cu 49% sa aiba 67% din locurile in Parlament, si cind pregateste legea (impotriva careia se protesteaza acum, pe linga cea a sclaviei) conform careia Ministrul Justitiei in functie sa numeasca Curtea Constitutionala (Curia maghiara), inclusiv Judecatorul responsabil pentru contestatii ale legii electorale, sigur ca da, vorbim de democratie si de posibilitatea de a-ti exprima prin vot dorintele si nemultumirile.