Bulgaria va organiza o licitație, la începutul anului viitor, prin care dorește să atragă 10 miliarde de euro de la un investitor, pentru a construi o centrală nucleară la Belene, unul dintre cele mai sărace orașe ale țării, pentru a-și acoperi nevoile energetice, scrie Mediafax citând Bloomberg.

Proiectul centralei de la BeleneFoto: Atomenergoproekt

Proiectul prevede o centrală cu o capacitate de 2.000 de megawați, iar costul să fie plafonat la 10 miliarde de euro.

Autoritățile bulgare speră să atragă investitorii prin oferirea unor facilități, precum apartamente, care sunt libere, din cauza depopulării orașului, două reactoare nucleare, care au fost construite de sovietici și care nu au fost folosite niciodată, precum și fundațiile finalizate pentru alte reactoare.

Proiectul centralei de la Belene este mai vechi, dar autoritățile bulgare doresc să îl reia, deoarece susțin că le-a devenit imposibil să acopere cererea tot mai ridicată de energie electrică.

Oponenții proiectului susțin însă că realizarea acestuia va afecta bugetul statului și pe contribuabili, iar, dacă va fi pusă în funcțiune, va fi în beneficiul Rusiei, care așa își va putea spori influența în Bulgaria.

Centrul pentru Studiul Democraţiei din Sofia susţine că Bulgaria nu are nevoie de noi capacităţi energetice, în următoarele trei decenii, iar centrala de la Belene va genera pierderi de aproape 4,5 miliarde euro până în 2050.

În schimb, Guvernul de la Sofia apreciază că, în condiţiile în care UE face presiuni pentru reducerea emisiilor de CO2 cu 30%, până în 2030, Bulgaria are tot mai multă nevoie de o a doua centrală nucleară.

Aproximativ 19% din electricitatea consumată în Bulgaria provine din surse regenerabile, față de o medie de 17% în Uniunea Europeană (UE), dar, pe de altă parte, Bulgaria foloseşte şi cărbune în unele din cele mai poluante termocentrale ale Europei pentru a genera 46% din electricitatea consumată, procent care creşte în timpul iernii.