Filosoful Immanuel Kant se află în centrul unei polemici stranii în orașul său natal Kaliningrad, după ce a fost acuzat de un viceamiral rus, fără motive evidente, de ”rusofobie”, în condițiile în care marele filosof era favorit într-un sondaj online pentru alegerea numelui aeroportului, renovat pentru Mondialul din 2018, scrie AFP.

Immanuel KantFoto: Captura Wikipedia

Filosoful născut în 1724 și-a petrecut o mare parte a vieții în orașul Konisberg, redenumit Kaliningrad după ce a fost ocupat de către Uniunea Sovietică în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Kaliningrad este astăzi principalul oraș al unei enclave rusești, aflată între Polonia și Lituania.

Până recent, sondajul online l-a plasat pe filosof în topul numelor cu cele mai multe șanse de a fi alese pentru a denumi aeroportul din oraș, dar acest lucru a înfuriat oficialii care îl acuză pe filosof de ”rusofobie”, în ciuda absenței elementelor istorice care ar putea evidenția un resentiment față de Imperiul Rus.

Într-un video publicat marți și devenit viral, un bărbat identificat de mass-media locală ca viceamiralul Igor Mukhametshin, șeful Statului Major al flotei ruse din Marea Baltică, cere într-un discurs ca militarii să voteze împotriva numelui lui Kant, acuzând că acesta și-a ”trădat patria”, dar pare să îi reproșeze filosofului că este german.

”S-a umilit pentru a obține un departament la universitate , astfel încât să poată preda și scrie cărți ciudate pe care nu le-a citit nimeni”, a spus militarul.

Filosoful, figură centrală în gândirea occidentală, a scăzut în sondajul care s-a încheiat pe 1 decembrie, iar numele câștigător a fost cel al împărătesei Elisabeta Petrovna, a cărei armată a capturat pentru scurt timp orașul în 1758, înainte de a-l abandona cinci ani mai târziu.

În scurta perioadă de dominație rusă, Kant i-a cerut împărătesei să îl lase să predea la universitatea locală, dar scrisoarea sa nu a fost transmisă niciodată.

În timpul sondajului, trei locuri legate de filosoful german au fost vandalizate, mormântul său, un monument al filosofului și o placă comemorativă.

Purtătorul de cuvânt al Catedralei din Kaliningrad, care găzduiește mormântul filosofului, a spus că ”pentru cetățenii din oraș, pentru oamenii care gândesc, Kant nu este un cetățeanul niciunui oraș, este un individ de importanță globală”.