În prima sa zi ca președinte al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador a susținut un plan de a pune capăt nerespectării legii prin înființarea unei noi gărzi naționale. Inițiativa riscă să supere pe mulți dintre susținătorii lui Obrador, care favorizează o abordare mai puțin militarizată, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un discurs ținut duminică dimineața, primul președinte de stânga al Mexicului după mai multe decenii a spus că se va concentra pe reconcilierea pașnică și chiar acordarea amnistiei pentru persoanele implicate în războiul drogurilor.

În acest sens, Obrador a propus o abordare tradițională în rezolvarea problemelor din Mexic: folosirea mai multor soldați și polițiști.

,,Trebuie să ne adaptăm la o nouă eră", a spus el, flancat de generali la o bază militară din capitală, subliniind în același timp că politica sa de securitate va respecta drepturile omului.

În prima fază a planului său, o gardănațională de 60.000 de persoane, formată din armată, marină și polițiști federali, va lupta împotriva crimei, în timp ce o reformă constituțională va fi urmărită pentru a consolida noua strategie.

Lopez Obrador a declarat că strategia va fi supusă unui vot public, probabil în luna martie.

O a doua etapă va adăuga eforturi militare suplimentare.

,,Poporul din Mexic are nevoie ca forțele armate să rezolve această problemă gravă a nesiguranță și a violență chiar acum", a spus Lopez Obrador.

,,Am ales acest plan pentru că avem încredere în forțele armate", a spus el.

În ultimii zece ani, forțele de securitate mexicane au capturat câțiva narcotraficanți, dar mai mult de 200.000 de persoane au fost ucise și zeci de mii au fost date dispărute de când a fost inițiată o abordare militară în 2006.