Curtea Supremă din Coreea de Sud a decis joi că Japonia Mitsubishi Heavy Industries Ltd trebuie să despăgubească 28 de sud-coreeni pentru munca lor forțată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o hotărâre care a atras criticile imediate ale oficialilor din Tokyo, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia a reiterat verdictul de referință al Curții Supreme de Justiție, care a pronunțat o decizie în favoarea celor din Coreea de Sud atunci când aceștia au solicitat despăgubiri din partea companiei japoneze Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp. pentru munca lor forțată din timpul războiului.

Decizia exprimată acum a confirmat decizia din anul 2013- Mitsubishi trebuie să plătească 80 milioane din câștiguri (71.000 dolari) fiecăruia dintre 23 reclamanți în despăgubire.

Printr-o hotărâre separată, instanța de judecată a obligat Mitsubishi să plătească până la 150 de milioane din câștiguri fiecăruia dintre ceilalți cinci reclamanți sau familiilor lor.

Mitsubishi a numit verdictul ,,profund regretabil", afirmând că vor purta o discuție cu guvernul japonez.

Ministrul japonez de externe, Taro Kono, a emis rapid o declarație în care precizează că hotărârea instanței este ,,total inacceptabilă".

,,Această decizie răstoarnă fundamental temeiul legal pentru legăturile prietenoase dintre Japonia și Coreea de Sud și este extrem de regretabilă", a spus Kono.