După ce Ministerul macedonean de Interne a declarat că fostul prim-ministru Nikola Gruevski a fugit în Ungaria și că a solicitat azil politic acolo, un purtător de cuvânt al UE a declarat pentru BIRN că Bruxelles urmărește evenimentele și speră că acest caz nu va fi politizat, relatează Balkan Insight.

Nikola GruevskiFoto: Facebook/ Nikola Gruevski

,,Aceasta este o procedură judiciară care nu trebuie să fie politizată", a declarat purtătorului de cuvânt al biroului UE pentru BIRN într-un răspuns scris. Acesta a adăugat că nu va face comentarii detaliate cu privire la procedurile judiciare în curs.

,,Statul de drept este un principiu fundamental al Uniunii Europene, atât pentru statele membre, cât și pentru țările candidate. Ne așteptăm ca toate părțile implicate să acționeze strict în conformitate cu normele relevante ", a subliniat acesta în declarație.

Marți, după ce a fost anunțat că Gruevski a fugit în Ungaria în loc să ispășească sentința de doi ani de închisoare și a solicitat azil politic acolo, autoritățile au anunțat că vor emite un mandat internațional de arestare și vor cere extrădarea sa.

Poliția a emis luni un mandat de arestare pentru Gruevski, după ce nu a reușit să se asigure că Gruevski va ajunge la închisoare pentru a-și executa sentința de doi ani pentru achiziționarea ilegală a unei limuzine de lux.