“Problemele Gibraltarului și pescuitului” încă “mai trebuie rezolvate”, a avertizat joi Comisia Europeană, când UE și Regatul Unit au ajuns la un acord provizoriu privind relația lor post-Brexit, cu trei zile înainte de summitul de la Bruxelles.“Statele membre (ale UE) trebuie să lucreze și să ajungă duminică la o validare” a acordului, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas, într-o conferință de presă la Bruxelles, potrivit Le Vif, citat de Rador.

Gibraltarul, enclavă britanică situată în sudul Spaniei, a cărei suveranitate o revendică Madridul, și drepturile de pescuit în apele britanice pentru pescarii din Franța, Spania, Portugalia, Olanda și Danemarca, fac parte din cele mai spinoase probleme ce trebuie rezolvate. “Nu vreau să întru în discuții privind conținutul acestui text, care face obiectul unor discuții între statele membre, dar pot confirmă că problema Gibraltarului, că și chestiunea pescuitului sunt probleme ce mai trebuie rezolvate”, a spus dl Schinas.

Semn al dificultății de a rezolva aceste problem, șeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, și prim-ministrul britanic Theresa May au avut o convorbire telefonică miercuri seară. Dl Sanchez a amenințat că se va opune de repetate ori cordului privind Brexit la summitul European de duminică, de la Bruxelles al șefilor de stat și de guvern din UE, dacă nu obține câștig de cauza privind Gibraltarul.

Una din soluțiile sugerate de Spania ar fi să se scrie negru pe alb că ea va dispune de un drept de veto pe viitoarele negocieri privind Stanca. Or, în declarația politică provizorie de 26 de pagini difuzată joi, nu exista nicio referire explicită la acest drept de veto.Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit cu Sanchez marți la telefon și miercuri cu dna May, eu nu exclud alte feluri de contacte bilaterale sau trilaterale, a spus dl Margaitis.

Comisia Europeană este un “facilitator pentru acorduri” a precizat dl Margaritis. Comisia Europeană este un mediator pentru a se găsi acorduri, a precizat dl Matgariris. Comisia Europeană, dar statele membre trebuie să reușească să se extindă.