Italia va găzdui o conferință legată de situația Libiei, care începe luni și are drept scop promovarea unui nou plan ONU pentru a stabiliza țara africană aflată în dificultate, după ce o inițiativă de a organiza alegeri luna viitoare nu a reușit, relatează Reuters.

LibiaFoto: Wikipedia

Săptămâna trecută, trimisul ONU Ghassan Salame a abandonat în mod oficial un plan de a organiza alegerile naționale pe 10 decembrie ca o ieșire din conflictul carecontinuăînstatul producător de petrol de la răsturnarea lui Muammar Gaddafi în 2011.

În schimb, Organizația Națiunilor Unite, care a încercat să medieze ani de zile, dorește să organizeze mai întâi o conferință națională pentru a concilia o țară împărțită între sute de grupări armate rivale, triburi, orașe și regiuni.

Puterile occidentale care au ajutat la răsturnarea lui Gaddafi au lăsat apoi Libia în haos, permițând militiilor și grupărilor islamiste radicale să seîntărească.

Îngrijorate de transformarea acesteia într-o sursă de instabilitate pe țărmurile Europei, puterile europene au acordat recent mai multă atenție Libiei și diplomații speră că întâlnirea de două zile din orașul sicilian Palermo va aduce noi soluții.

Franța a găzduit un summit în lunamai în cursul căruia principalii rivali libieni s-au angajat să organizeze alegeri parlamentare și prezidențiale în decembrie.

Dar săptămânile de luptă dintre milițiile dincapitala Tripoli, precum și impasul dintre parlamentele rivale din Tripoli și din est, au făcut acest plan nerealist.

Italia speră că această conferința va contribui la menținerea presiunii asupra jucătorilor libieni pentru a-și depăși conflictele.

Libia are momentan două guverne, o administrație susținută de ONU în capitală și o versiune estică în mare măsură neputincioasă aliniată cu comandantul veteran Khalifa Haftar, ale cărui forțe controlează o mare partedinest.

Oficialii italieni se luptau în weekend pentru a-și asigura prezența lui Haftar. Dacă va apărea, aceasta va fiprimasa întâlnire cu premierul Fayez al-Serraj din Tripoli de la summitul de la Paris, au spus analiștii.

De asemenea, vaparticipașiCamera Reprezentanților recunoscutăla nivel internațional, precum și Consiliul de Stat, parlamentul rival.

Diplomații occidentali speră că întâlnirea vaajutala depășirea neînțelegerilordintre Italia și Franța, care au ambele interesemari legate de petrolul din Libia, dar au folosit abordări diferite pentru a încerca rezolvarea conflictului.

Franța l-a curtat pe Haftar, susținut de Egipt și Emiratele Arabe Unite, care îi văd forțele că pe un bastion împotriva islamiștilor.

Italia este principalul susținător al lui Serraj și al guvernului său slab al "Acordului Național" și a colaborat cu grupuri locale din Libia pentru a împiedica migranții să se îmbarce cu destinațiaEuropa.

Puterea occidentală dorește că guvernul lui Serraj să adopte reforme economice într-un sistem pe care ei spun că îi oferă mulțimii de grupuri armate a Libiei un acces ușor la "dolari ieftini".

Diplomații spun că reformele întârziate introduse la Tripoli în septembrie, inclusiv o taxă pentru achiziționarea de valută, pot doar să ușureze parțial problemele economice ale Libiei, atâta timp cât banca centrală rămâne divizată, iar facțiunile agresive își păstrează pozițiile.