Fostul premier britanic, Tony Blair, a avut in ultima perioada discutii cu cativa dintre asociatiii sai pentru a decide modalitatile de organizare a unei campanii pentru functia de presedinte al Consiliului Uniunii Europene, relateaza The Guardian. Noua functie, prevazuta in Tratatul de la Lisabona, este cunoscuta prin numele de "presedinte al Europei".

Blair, care in prezent activeaza ca reprezentant al SUA, Rusia, UE si ONU in Orientul Mijlociu, le-a declarat apropiatilor ca nu a luat o decizie finala, insa doreste din ce in ce mai mult sa candideze pentru functie. Fostul sef al guvernului de la Londra sustine ca ar accepta acest lucru daca postul include puteri de decizie in domeniul apararii si in cel al comertului.

Publicatia britanica precizeaza ca Blair este sustinut "activ" pentru acest post de presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Fostul premier britanic a declarat apropiatilor ca, in cazul preluarii acestei functii, va trebui sa renunte la pozitia sa bine recompensata de consilier in sectorul privat. Politicianul a afirmat, de asemenea, ca recunoaste ca nu i se va permite sa devina jucatorul-cheie in negocierile israeliano-palestiniene din acest an, avand mai mult un rol de sustinere a dezvoltarii vietii politice a palestinienilor si de impulsionare a sectorului economic.

Functia de presedinte al Consiliului de ministri a UE a fost creata prin Tratatul de la Lisabona. Presedintele va conduce consiliul de ministri, principalul for de decizie european.In afara lui Blair, pentru acest post ar putea candida fostul cancelar austriac, Wolfgang Schussel, si actualul premier luxemburghez, Jean-Claude Juncker.

Analistii sunt de parere insa ca, in cazul in care actualul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va dori sa obtina un al doilea mandat, va fi dificil pentru Blair sa detina functia paralela de presedinte al Consiliului. De asemenea, tarile mici din UE se opun numirii in posturi-cheie ale unor personalitati importante din tari mai mari, in special dintr-una care nu este membra a zonei euro, a spatiului Schengen si care sustine activ aderarea Turciei, precum Marea Britanie.

In plus, socialistii francezi se opun lui Tony Blair din cauza rolului sau in sprijinirea atacarii Irakului, in timp ce cancelarul german, Angela Merkel, e de parere ca fostul premier britanic i-ar putea intari, prin pozitia sa, pe social-democratii din Germania.